Скандальні довибори на Прикарпатті: суд скасував рішення ЦВК про обрання Вірастюка нардепом
Скандальні довибори на Прикарпатті: суд скасував рішення ЦВК про обрання Вірастюка нардепом

Скандальні довибори на Прикарпатті: суд скасував рішення ЦВК про обрання Вірастюка нардепом

Верховний Суд у справі за позовом кандидата у народні депутати Олександра Шевченка до Центральної виборчої комісії скасував протокол ЦВК від 19 травня 2021 про встановлення результатів проміжних виборів народних депутатів України в окрузі 87 та визнання Василя Вірастюка обраним депутатом.

Відповідне рішення ухвалили у неділю, 23 травня, повідомляє Громадянська мережа "ОПОРА".

Зазначається, що також ВСУ скасував пункти 1 та 2 Постанови ЦВК від 19 травня, якою визнано недійсним голосування на 6 проблемних дільницях, де під час перерахунку бюлетенів виявлено менше голосів за Олександра Шевченка, ніж у первинних протоколах дільничних виборчих комісій.

Водночас в "ОПОРІ" додали, що цю постанову Верховний Суд ухвалив як суд першої інстанції й у разі подання апеляції Центральною виборчою комісією або командою кандидата Василя Вірастюка, справу переглядатиме Велика палата Верховного Суду як суд апеляційної інстанції й тоді рішення Великої Палати буде остаточним.

Нагадаємо, що на виконання рішення судів Центральна виборча комісія визнала недійсним голосування на 6 виборчих дільницях та встановила результати без врахування результатів на цих дільницях, визнавши кандидата від "Слуги народу" Василя Вірастюка обраним депутатом. Таким чином, 3189 голосів виборців не підлягали врахуванню.

Натомість в "ОПОРІ" вважають, що найдемократичнішим способом розв'язання проблеми могло б стати рішення про проведення повторних виборів, відповідальність за яке на себе повинен взяти український парламент. Усі інші варіанти не дозволяють переконливо визначити дійсне волевиявлення громадян і не забезпечують належну суспільну довіру до результатів голосування. Такої ж думки і адвокати Олександра Шевченка, який доводить свою перевагу на перегонах.

Відео Новини України: ЦВК визнала Вірастюка обраним народним депутатом

Мінус 3 тисячі з лишком голосів виборців. ЦВК скасувала результати голосування на 6 дільницях у 87 виборчому окрузі. І вдруге затвердила протокол про обрання Василя Вірастюка народним депутатом. Адвокати Олександра Шевченка, який доводить свою перевагу на перегонах, таке рішення вважають порушенням права виборців і обіцяють рішення оскаржувати.    

Новини України: ЦВК визнала Вірастюка обраним народним депутатом
ТСН. 19:30
  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • Messenger
  • Viber
Автор:
Ірина Загородня
Источник материала
loader
loader