Свято 25 травня: що не можна робити на Епіфанів день, або Горобинівку
Свято 25 травня: що не можна робити на Епіфанів день, або Горобинівку

Свято 25 травня: що не можна робити на Епіфанів день, або Горобинівку

За народним календарем 25 травня православні християни відзначають Епіфанів день. У наших пращурів для цього дня склалися особливі прикмети, традиції та заборони.

Православна церква сьогодні вшановує пам’ять святителя Епіфанія Кіпрського. Він приклав багато зусиль для того, щоб підтвердити, що віра в Ісуса Христа – це істинна віра. Протягом 36 років святитель керував Кіпрською церквою. Говорять, що Епіфаній дуже добре вмів лікувати різні хвороби. 

Стрічка новин України та світу, лайфстайл-новини в нашому Viber

Тож в Епіфанів день часто звертаються з проханням до святителя, щоб все ладилося зі здоров’ям. Якщо в родині хтось хворіє, можна попросити у молитві заступництва Епіфанія Кіпрського.

Інша назва сьогоднішнього свята – Горобинівка. Горобина ще для наших предків була особливим деревом. Її дуже любили й поважали. Саме на її честь свято й отримало свою назву. 

До 25 травня традиційно зацвітала горобина. Їй приписували навіть певні магічні якості. Дерево служило своєрідним оберегом для слов’ян. В цей день треба зірвати гілочку горобини, принести додому й поставити у вазу. Чим довше стоятиме гілка, ти довше в родині все ладитиметься й усі члени сімейства матимуть успіх в своїх починаннях.

Що не можна робити 25 травня в Епіфанів день

Сьогодні не можна відмовляти у допомозі нужденним. Будь-яка ваша благодійність повернеться вам сторицею. Також вірять, що сьогодні не можна стригти волосся та нігті. Є прикмета, що таким чином можна урізати своє здоров’я.

25 травня є великий ризик поранитися. Тому рекомендується бути особливо уважними з гострими предметами. Кажуть також, що на Горобинівку не можна залишати брудний посуд на столі. Крім того, не варто залишати на тарілках недоїдені страви.  Кухня сьогодні має блищати.

Всі новини України та світу, новини стилю життя в нашому Telegram

Нагадаємо, раніше портал MY.UA  повідомляв, які знаки зодіаку найвпертіші. Вони можуть довести будь-кого! 

Також портал MY.UA писав, коли у травні найкраще стригти волосся. 

Не пропустіть наші новини на каналі в Twitter та читайте нас у Flipboard

Источник материала
Автор статьи
Екатерина Кукиб
Журналист
Поделиться сюжетом