Чи потрібен українцям Covid-паспорт і чи можливо без нього в'їхати в країни ЄС
Чи потрібен українцям Covid-паспорт і чи можливо без нього в'їхати в країни ЄС

Чи потрібен українцям Covid-паспорт і чи можливо без нього в'їхати в країни ЄС

В Україні готуються до введення COVID-паспортів, що представляють собою документ з даними про вакцинацію і ПЛР-тестування, всього через 1,5 місяці.

Тим з українців, у яких будуть ці документи, буде доступний в'їзд в країни Євросоюзу та інші держави, а ось що чекає на невакциновану частину населення - поки питання відкрите. Видання "Сьогодні" провело аналітичний аналіз майбутньої COVID-паспортизації.

COVID-паспорт: головне

COVID-паспорт - документ, що підтверджує статус вакцинації подорожуючого. У теорії, завдяки ньому буде полегшено переміщення з однієї країни в іншу, без необхідності карантинних обмежень.

На думку Вадима Арістова, менеджер-стратега, інфекціоніста, директора Revival Institute for Future, такі документи є єдиним варіантом для зняття обмежень по відношенню до вакцинованих людей, без нього подібні заборони продовжать ще на багато років.

При цьому, як зазначив експерт, невакциновані також зможуть подорожувати, здавши ПЛР-тест перед відправленням, а після приїзду протягом від 7 до 14 днів пробувши на самоізоляції, після чого, за словами Арістова, цій категорії людей потрібно буде ще раз здати тест на наявність коронавірусної хвороби.

Що відомо про види COVID-паспортів

Covid-паспорти будуть представлені в цифровому і паперовому вигляді. У документі будуть міститися не тільки відомості про вакцинацію. Наприклад, в Євросоюзі прийняли рішення доповнити цю інформацію даними про негативне ПЛР-тестування або про імунітет після одужання від COVID-19.

Сертифікат доповнять QR-кодом з цифровим підписом Міністерства охорони здоров'я або медустанови, яке його видало.

Видачу уніфікованих паспортів почнуть вже в червні, але в країнах, в яких відкривають кордони, в першу чергу вимагатимуть наявність негативних ПЛР-тестів, як пояснив виданню Володимир Царук, заступник голови в Комітеті з туризму ТПП (Торгово-промислової палати).

Відомості про дію українських паспортів за кордоном

Наявність власних COVID-паспортів у ряді країн може виявитися проблемою для українців на думку Олександра Хмелевського - кандидата економічних наук. Зокрема, зараз такі документи вже функціонують в таких державах як Британія і Китай.

З цієї причини, за словами Хмелевського, необхідне приведення всіх документів до загального стандарту, адже їх відмінність може ускладнити процес міжнародних поїздок.

Втім, у Міністерстві цифрової трансформації запевнили, що займаються синхронізацією українського документа з європейським.

Читайте актуальні новини медицини та коронавірусу в Telegram і Viber!

Станом на сьогоднішній день в країни ЄС не пускають українських туристів, оскільки у нас епідемпоріг перевищує європейський.

Але в Євросоюзі 1 липня введуть так звані "зелені сертифікати", після чого допуск на в'їзд буде даватися відповідно до правил певної країни. Так, якщо одній державі достатньо відомостей про вакцинацію, то в іншому можуть зажадати періоду самоізоляції.

На думку Володимира Царука, COVID-паспорти спростять в'їзд до країн ЄС, але не для туристів з України, адже наша кампанія з вакцинації ще не скоро буде повною. З цієї причини в українців зажадають негативних ПЛР-тестів, як мінімум.

Тривалість дії COVID-паспортів

Певний термін дії COVID-паспортів ще не встановлено. Якщо в ньому містяться відомості лише про ПЛР-тест, то, швидше за все, він буде діяти лише 72 години. Що стосується терміну дії паспортів з даними про вакцинацію, то його рекомендують обмежити 180 днями. Такий же термін передбачений для документів з інформацією про одужання після COVID-19.

Але Царук переконаний, що наявність COVID-паспортів буде обов'язковою умовою для подорожі між країнами протягом усього періоду пандемії.

Раніше MY.UA повідомляв про свіжу статистику щодо поширення коронавірусу в Україні на 25 травня.

Також портал MY.UA розповідав, що всі області в Україні покинули "червону" зону.

Слідкуйте за свіжими новинами на каналі в Twitter і читайте нас на Flipboard!

Источник материала
Автор статьи
Екатерина Танчик
Редактор новостей
Поделиться сюжетом