Як змінилися ціни на продукти в Україні та світі за останні 20 років
Як змінилися ціни на продукти в Україні та світі за останні 20 років

Як змінилися ціни на продукти в Україні та світі за останні 20 років

Ціни на продукти харчування невпинно зростають і це не лише українські реалії, а світова тенденція.

В Організації об’єднаних націй підрахували коефіцієнт зростання вартості харчів за проміжок часу з 2001 до 2021 року.

«Слово і діло» вирішили порівняти графіки з даними Держстату. Виявилося, що в Україні продукти дорожчали навіть тоді, коли дешевшали в усьому світі.

Порівняння провели за 5-ма найпопулярнішими категоріями: м’ясо та м’ясопродукти, молочні продукти, зернові, рослинні олії та цукор.

Ціни на м’ясо у світі постійно знижуються, а от на молочні продукти, починаючи з 2017 року, зростають.

В Україні рекордне зростання вартості м’яса зафіксоване в 2004 році. Тоді ціни виросли аж на 35,9%.

Останнім часом значно здорожчали і сир, молоко та особливо яйця.

У світі зберігається тенденція до збільшення вартості рослинних олій. В Україні лише за квітень ціна на олію підскочила на 14,5%.

Чекаємо Вас в месенджерах Telegram та Viber!

Державне регулювання цін

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль відмовився від державного регулювання цін навіть на найбільш популярні товари, що входять в базовий споживацький кошик. Це відповідно яйця, молоко, цукор, борошно та набір продуктів для приготування борщу.

Пандемія коронавірусу і закриття ринків дозволили великим торгівельним мережам та виробникам скористатися патовою ситуацією та підвищити ціни на продукти.

Кілограм цукру в середньому обійдеться в близько 30 грн, 10 яєць вартують від 29 до 50 грн, а рафінована соняшникова олія – від 50 і вище.

Саме ці продукти за даними Торгово-промислової палати стали рекордсменами з подорожчання.

В порівнянні з минулим роком яйця та цукор подорожчали на близько 50%. Вартість олії за даними палати збільшилася на 25%.

Причиною цього стало те, що на світових ринках вартість сировини пшениці та кукурудзи зросла на понад 50%. Наприклад, 60% вартості 1 яйця – це вартість пшениці, якою годують курей.

Також на ріст цін вплинули посуха та збільшення імпорту зернових через те, що країни в умовах пандемії нарощують продуктові резерви.

Також за перші 3 місяці року найбільше в Україні подорожчали овочі. Лідером став столовий буряк, що зріс у ціні аж на 50%. Морква, капуста та цибуля подорожчали в середньому на 30%. Причиною експерти назвали те, що старий урожай закінчується, а нового ще треба дочекатися.

Соціально значущі продукти, такі як крупи та хліб, зросли в ціні приблизно на 10%.

Експерти стверджують, що ціни на даний момент стабілізувалися та подальшого росту не буде.

Раніше сайт новин MY.UA писав, що ціни на продукти в Україні порівняли з європейськими.

В Україні на 30% подорожчає нерухомість. Всі актуальні новини читайте на порталі MY.UA.

Приєднуйтесь до нас в Twitter

Слідкуйте за нами в Flipboard

Источник материала
Поделиться сюжетом