Німецькі вчені з'ясували причину тромбозу у щеплених COVID-вакцинами від AstraZeneca і J&J
Німецькі вчені з'ясували причину тромбозу у щеплених COVID-вакцинами від AstraZeneca і J&J

Німецькі вчені з'ясували причину тромбозу у щеплених COVID-вакцинами від AstraZeneca і J&J

Група німецьких вчених заявила про виявлення причини рідкісних випадків утворення тромбів у пацієнтів, щеплених COVID-вакцинами від компаній AstraZeneca і Johnson & Johnson.

Про це повідомляє Metro.

За словами дослідників з Франкфуртського університету ім. Гете та Університету Гельмгольца Ульма, проблема полягає в аденовірусних векторах, які обидва виробники використовують для доставки спайкового білка вірусу Sars-Cov-2 в організм людини.

Учений Рольф Маршалек вважає, що через цей метод спайковий білок потрапляє безпосередньо в ядро ​​здорової клітини, а не в цитозольні рідини, де коронавірус зазвичай виробляє білки.

Після цього частини спайкового білка розщеплюються і створюють мутації, які не можуть зв'язатися з клітинною мембраною і викликати імунізацію. Натомість мутантні версії білка викликають утворення тромбів приблизно в однієї людини зі 100 тисяч.

Водночас, запевняє вчений, розробники вакцин від коронавірусу можуть змінити секвенування спайкового білка і запобігти його розщепленню.

Хоча дехто з дослідників вже заявив, що версія Маршалека є лише однією з багатьох гіпотез зв'язку вакцини з тромбозом.

Зауважимо, що COVID-вакцину від AstraZeneca (33 млн щеплень) пов'язують із 309 випадками утворення тромбів, 56 з яких виявилися летальними, а препарат від J&J (10,4 млн щеплень) - із 28 випадками тромбозу.

Як повідомлялося, Бельгія призупинила вакцинацію осіб до 41 року COVID-препаратом від Johnson & Johnson після смерті пацієнтки, щепленої цією вакциною. Напередодні жінку госпіталізували із "важким тромбозом і дефіцитом тромбоцитів". Їй було менше 40 років. 

У квітні Європейське агентство лікарських засобів (EMA) дійшло до висновку, що утворення тромбів має бути включено до списку рідкісних побічних ефектів вакцини компанії Janssen, що є підрозділом американської Johnson & Johnson. 

Раніше науковці з Великої Британії дослідили стан та історію хвороби 23 пацієнтів, у яких після щеплення вакциною AstraZeneca розвинулися тромбози й тромбоцитопенія. Більше про це - за посиланням.

Відео Новини світу: Данія призупинила вакцинацію "АстраЗенекою" через виникнення тромбозів

Данія першою у світі відмовилася від вакцини виробництва "АстраЗенека". Все через ризик виникнення тромбозів. Раніше Європейська медична агенція визнала утворення тромбів хоча й рідкісним, але ймовірним ускладненням від вакцини "АстраЗенека". Подробиці – далі.  

Новини світу: Данія призупинила вакцинацію "АстраЗенекою" через виникнення тромбозів
ТСН. 12:00
  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • Messenger
  • Viber
Автор:
Оксана Сопрович
Источник материала
loader
loader