Кожен другий українець вважає економічну ситуацію в країні "дуже поганою" - опитування
Кожен другий українець вважає економічну ситуацію в країні "дуже поганою" - опитування

Кожен другий українець вважає економічну ситуацію в країні "дуже поганою" - опитування

Громадяни не надто вірять у швидкі зміни в економічній сфері / фото УНІАН Володимир Гонтар

Громадяни України досить скептично оцінюють економічну ситуацію у країні, 60% опитаних оцінюють її як "дуже погану" або "досить погану".

Про це свідчать результати дослідження, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова.

Лише 5% опитаних оцінюють економічну ситуацію в країні як "хорошу" або "дуже хорошу", а 32% - як "не погану і не хорошу". Разом з тим, ці оцінки дещо кращі, ніж на початку цього року - в кінці січня - початку лютого 69% опитаних оцінювали її як "дуже погану" або "досить погану", 2% - як "хорошу" або "дуже хорошу", 26% - як "не погану і не хорошу".

Трохи краще оцінюється опитаними рівень добробуту їх сім'ї (36% оцінюють його як "дуже" або "досить" поганий, 48% - як "не поганий і не хороший", 14% - як "хороший" або "дуже хороший"). Так само, як і оцінка економічної ситуації в країні, оцінка добробуту сім'ї дещо покращилася в порівнянні з початком року (тоді відповідні показники становили 43%, 46% і 7%).

Також наголошується, що громадяни не надто вірять у швидкі зміни в економічній сфері: тільки 12% респондентів вважають, що в найближчі 3 місяці економічне становище країни зміниться на краще, 13% - сподіваються, що за цей час зміниться на краще рівень добробуту їх сім'ї. Найчастіше в найближчі місяці громадяни очікують погіршення ситуації: 22% вважають, що в найближчі 3 місяці економічне становище країни зміниться на гірше, 18% - що за цей час зміниться на гірше рівень добробуту їх сім'ї. Однак найбільш поширена думка, що ситуація за 3 місяці істотно не зміниться (відповідно 56% і 57% не очікують змін у цих сферах).

Разом з тим, очікування змін у короткостроковій перспективі менш песимістичне, ніж наприкінці січня - початку лютого цього року (тоді погіршення економічної ситуації в країні протягом найближчих 3 місяців очікували 32% опитаних, а погіршення добробуту власної сім'ї - 24%). Ще гіршими були ці показники в грудні минулого року: погіршення економічної ситуації в країні протягом найближчих 3 місяців тоді очікували 41% опитаних, а погіршення добробуту своєї сім'ї - 32%.

Відносна більшість (49%) респондентів визнають за державою право втручання в економічні процеси (проти цього виступають лише 21% опитаних). Переважна більшість (87%) вказують на необхідність допомоги соціально незахищеним верствам населення. 79% респондентів підкреслюють, що держава має допомагати громадянам розв'язувати їхні проблеми без надмірного втручання в їхнє життя. Так само переважна більшість (74%) не підтримують визнання за державою права втручання в особисте життя громадян.

Соціологічна служба Центру Разумкова провела опитування з 21 по 26 травня.

Методом інтерв'ю "віч-на-віч" було опитано 2017 респондентів у всіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Теоретична похибка вибірки (без урахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Українці та відпочинок

Згідно з дослідженням ринку туристичної галузі "Електоральні настрої. Щотижневий звіт", результати якого були опубліковані 31 травня 2021 року, через брак грошей кожен другий українець проведе відпустку на вітчизняному курорті.

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram

Автор: Леся Лещенко

Теги по теме
Экономика опрос
Источник материала
Поделиться сюжетом