Як зміниться курс долара влітку-2021: прогнози фінансових аналітиків
Як зміниться курс долара влітку-2021: прогнози фінансових аналітиків

Як зміниться курс долара влітку-2021: прогнози фінансових аналітиків

За традицією, що склалася, в Україні в осінній і зимовий періоди спостерігається подорожчання долара, а ось у весняні та літні місяці нацвалюта починає зміцнюватися.

Чи чекати продовження цієї тенденції влітку-2021 з'ясовував Мінфін.

Від чого залежить формування курсу влітку

До основних факторів формування валютного курсу влітку-2021, на думку опитаних виданням експертів, відноситься виплата дивідендів іноземними підприємствами.

Наприклад, тільки металургійним гігантом "ArcelorMittal Кривий Ріг" буде виплачено 9,6 мільярдів гривень дивідендів.

А в банках, які мають іноземний капітал, в загальній сумі власники отримають виплати дивідендів у розмірі близько 5,5 мільярдів гривень ($200 мільйонів).

На думку скептиків, це мотивує іноземців до зміцнення гривні - хоча б вербального.

Згідно зі звітом Райффайзен Банку Аваль, їх аналітики прогнозують ревальвацію гривні протягом наступних місяців. Нібито, враховуючи діючий баланс ризиків, ревальвація нацвалюти протримається до початку осені. Експерти цієї фінустанови не виключають, що гривня може зміцнитися навіть нижче позначки в 27 за долар, проте не надовго.

Фінансисти ОТП Банку говорять про вплив на формування "літнього курсу" таких факторів:

  • інтересу до ОВДП компаній-нерезидентів;
  • банківських виплат дивідендів (банками з іноземним капіталом);
  • сезонного фактора.

За їх прогнозом курс літа-2021 встановиться в діапазоні від 26,5 до 27,5 гривень за 1 $.

Аналітичні прогнози

За прогнозами аналітиків українських інвестиційних компаній, найближчим часом гривня буде тримати курс на зміцнення, але не менше значення 27 гривень за долар.

При цьому, за словами Євгенії Охтирко, не виключені тимчасові сплески в попиті на валюту на тлі впливу психологічних факторів.

Що стосується прогнозу головного економіста Dragon Capital Олени Бєлан, то вона очікує все такого ж високого валютного припливу в Україну. До того ж, за її словами, протягом останніх тижнів активізувалися розмови про наступний транш МВФ, що може мати позитивний вплив на настрої інвесторів-іноземців і привести до повернення інвестиційних вкладень компаній-нерезидентів в ОВДП в гривнях. З цієї причини Бєлан прогнозує, що влітку-2021 коливання курсу гривні будуть між 27 і 27,5 гривнями за 1 $, але не виключає, що може бути відмітка і нижче 27 гривень за $.

За прогнозом старшого фінансового аналітика ICU-групи Тараса Котовича, ревальвація буде недовгою.  Він припустив, що в червні і липні продовжиться зміцнення гривні - до 27 гривень за 1 $, Але кінець літа принесе ослаблення і невелику перерву у зв'язку з періодом оплати по квартальних податках.

Нагадаємо, що раніше портал новин MY.UA повідомляв про те, що банки збираються піти назустріч українцям, як розповіла представник Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова.

Крім того, ми розповідали про те, що в ПриватБанку анонсували зміни правил використання послуг.

Источник материала
Автор статьи
Екатерина Танчик
Редактор новостей
Поделиться сюжетом