Європа заборонила всі польоти над Білоруссю
Європа заборонила всі польоти над Білоруссю

Європа заборонила всі польоти над Білоруссю

Агентство авіаційної безпеки Євросоюзу (EASA) опублікувало директиву про уникнення повітряного простору Білорусі. У директиві закликають європейські держави зобов'язати національних авіаперевізників уникати повітряного простору Білорусі, передає прес-служба EASA.

Підкреслюється, що якщо випущений агентством раніше інформаційний бюлетень щодо польотів в повітряному просторі Білорусі мав статус рекомендації для авіакомпанії, то ця директива рекомендує обов'язкові дії національних компетентних органів для перевізників.

Мета директиви полягає в "зниженні потенційного ризику для пасажирів і екіпажів, який може виникнути в результаті польотів в повітряному просторі Білорусі" після інциденту з рейсом ірландської авіакомпанії Ryanair 23 травня в Мінську.

"Обставини, пов'язані з цією акцією, змушують серйозно сумніватися в повазі Білоруссю правил міжнародної цивільної авіації і свідчать про зловживання аеронавігаційними процедурами з боку білоруської влади. По суті це порушення принципів взаємної довіри, що лежать в основі міжнародної цивільної авіації", – йдеться в директиві.

Документ переглядатимуть у міру необхідності з інтервалом не більше місяця.

Нагадаємо, 23 травня в Мінську провели спецоперацію із примусовою посадкою пасажирського літака Ryanair. Потім із борту зняли й затримали білоруського опозиційного блогера Романа Протасевича та його дівчину Софію Сапегу. Світова спільнота, ЄС та НАТО назвали такі дії державним тероризмом і вимагають від Лукашенка звільнити політв'язня. У зв'язку з подією Україна припинила пряме авіаційне сполучення з Республікою Білорусь.

Теги по теме
Беларусь Европа авиация
Источник материала
Поделиться сюжетом