Кіберполіція попереджає українців про хакерів, що розсилають користувачам віруси від імені держслужб
Кіберполіція попереджає українців про хакерів, що розсилають користувачам віруси від імені держслужб

Кіберполіція попереджає українців про хакерів, що розсилають користувачам віруси від імені держслужб

Хакери отримують доступ до файлів за допомогою шкідливого програмного забезпечення, яке користувачі встановлюють самостійно, бо вважають, що цього від них вимагають державні органи України.

Суть обману

Листи від нібито державних установ приходять на електронну пошту українців. У них шахраї під виглядом уповноважених органів звертаються до громадян, повідомляючи, що ті нібито не заплатили податки або стали фігурантами кримінальних справ. Щоб дізнатися деталі, користувачеві необхідно завантажити файл або додаток. Завантажуючи архів з листа, люди також завантажували вірус на комп'ютер, який і надавав шахраям віддалений прихований доступ і можливість скопіювати файли .doc, .docx, .rtf та ін на підконтрольні сервери.

У кіберполіції повідомляють, що подібні листи приходили українцям від імені Управління патрульної поліції Києва. Зловмисники вказували електронну поштову скриньку відомства – kyiv2@patrol.police.gov.ua.

Як не попастися на гачок шахраїв

У правоохоронних органах рекомендують українцям утриматися від завантаження з мережі зашифрованих архівів або архівів з паролями. Щоб переконатися в безпеці скачування файлу, користувачам радять звернутися до відправника для уточнення факту відправки вкладень.

Кіберполіція зазначає, що отримання таких файлів краще взагалі заблокувати.

Якщо ви все-таки вирішили розпакувати архів, отриманий в електронному повідомленні, звертайте увагу на деталі: не завантажуйте вкладення від сумнівних адресантів. Також в поліції радять періодично здійснювати перевірку комп'ютера на наявність вірусів за допомогою ліцензованих програм і регулярно проводити оновлення бази даних.

Щоб запобігти несподіваній втраті цінних файлів, кіберполіція рекомендує створювати резервні копії, а також користуватися двофакторною аутентифікацією й оновлювати паролі доступу.

У разі, якщо ви все-таки стали жертвою шахраїв, у вас є право звернутися в кіберполіцію, заповнивши форму зворотного зв'язку за посиланням або зателефонувавши за номером 0800 50 51 70.

Нагадаємо, раніше портал новин MY.UA повідомляв про те, що у кіберполіції дали поради для безпеки дітей в Інтернеті.

Також ми писали, що голова кіберполіції оцінив ймовірність тотального контролю українців в Інтернеті.

Источник материала
Поделиться сюжетом