Як насправді живе Білорусь та як наживається на продуктах нібито високої якості
Як насправді живе Білорусь та як наживається на продуктах нібито високої якості

Як насправді живе Білорусь та як наживається на продуктах нібито високої якості

Молоко, масло, ковбаса, сир, цукерки, згущене молоко – все це білоруські продукти, які можуть зникнути з українських прилавків, через загострення відносин Мінська та Києва.

Проте експерти впевнені, що наш ринок харчів в торговельній війні не постраждає, бо продукти становлять лише 4% від всього білоруського імпорту. Їх легко можуть замінити наші виробники. Проте не все так просто.

Економіст Олег Пендзин запевняє, що велика кількість нібито білоруських продуктів насправді є українськими.

Попит, породжений ностальгією за радянським союзом, смачною дешевою ковбасою або згущеним молоком, виготовленим за так званими ГОСТами – саме на цьому грають хитрі ділки.

– Вони не просто використовують назву Білорусь – вони використовують навіть місце виробництва, – каже голова ГО Захист Прав споживачів Владислава Миронова.

Але й справжні білоруські харчі теж далекі від ідеалу радянських ГОСТів. Головний ринок збуту для білоруських харчів – братня Росія.

Але навіть там до них купа претензій. У молочці та м’ясі знаходять антибіотики, хвороботворні мікроорганізми, навіть радіацію та геном вірусу африканської чуми.

Читайте
Постраждає Білорусь: чим загрожує Мінську розрив торговельних відносин з Україною

Проте Кремль радо скористається ситуацією із закриттям білоруського імпорту Україні.

– Це вдарить як по Україні так і по Білорусі – а вигодоотримувачем буде Російська Федерація. Допоки є торгівля з Україною – Росія не може дотиснути Білорусь економічно, – каже політичний аналітик Ігар Тишкевич.

Економіка Білорусі вже давно не у найкращому стані. Тож коли система розвалиться, на країну взагалі можуть чекати обвал державного сектору, різке падіння доходів населення, а також сильна поляризація багатих та бідних.

Тож не такий вже і рай Лукашенко створив у Білорусі, та й продукти не мають такої високої якості, як виявляється.

Також свою стурбованість щодо співпраці Росії та Білорусі виразив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Теги по теме
Беларусь
Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны