Помер Резо Габріадзе: автор "Міміно", "Кін-дза-дза" і просто велика людина
Помер Резо Габріадзе: автор "Міміно", "Кін-дза-дза" і просто велика людина

Помер Резо Габріадзе: автор "Міміно", "Кін-дза-дза" і просто велика людина

Вчора, шостого червня, в місті Тбілісі помер великий грузинський художник, скульптор і сценарист Резо Габріадзе, який відомий написанням сценарію до таких культових радянських кінострічок, як "Міміно" і "Кін-дза-дза". Легендарний діяч мистецтва пішов з життя у віці 84 роки.

Майбутній майстер підростав у творчій атмосфері

Народився Резо Габріадзе в Кутаїсі в 1936 році. Згадуючи своє дитинство, Габріадзе зазначав, що практично всі мешканці його рідного дому, за винятком кількох сімей, були акторами і діячами мистецтва. Часто траплялося так, що вони брали його з собою на роботу в театр, що, безумовно, зіграло істотну роль в зародженні його власної тяги до мистецтва і творчості.

У 1964 році Габріадзе отримав диплом в Тбіліському Державному університеті. Ще через три роки майбутній легендарний сценарист закінчив Вищі курси сценаристів і режисерів в Москві.  

Багато в чому завдяки цьому досвіду, пізніше йому вдалося написати блискучі сценарії до таких чудових радянських кінострічок, як " не горюй!«(1969),» Міміно «(1977) і» Кін-дза-дза " (1986), які принесли Йому славу.

Скульптура з'явилася в житті Резо раніше  

При цьому варто відзначити, що задовго до сценарного мистецтва Грузинський маестро проявив себе, як талановитий скульптор. Це сталося тоді, коли він пішов вчитися і працювати до місцевого скульптора Валеріана Мізандарі, будучи 13-річним підлітком. До речі, саме на честь його пізніше він назвав одного з героїв фільму "Міміно" (Валентина Мізандарі, роль якого дісталася Вахтангу Кікабідзе).

 "Це було як у XIX столітті. Навчання в студії. Це була майстерня, звичайна студія скульптора. Студія в Радянському понятті, не у французькому. Погано опалювальна або неопалювана. Жерстяна піч для чаю. І половина Поліна", - розповідав Габріадзе.
Деякі з його робіт досі прикрашають вулиці кількох міст колишнього Радянського Союзу. Зокрема - "ніс Майора Ковальова" в Санкт-Петербурзі і» Пам'ятник герою одеських анекдотів Рабіновичу " в Одесі. Також він був співавтором пам'ятника Чижику-Пижику, встановленому на Фонтанці в Одесі.

Власний театр

У 1981 році Резо засновує в Тбілісі театр маріонеток.

"Я відчував себе Робінзоном Крузо. Пам'ятаєте, як він човник робив? Ось щось подібне було. Мені допомагав міністр культури, покійний Отар Тактакішвілі, композитор. А потім тодішній глава республіки Шеварднадзе дав нам приміщення", - розповідав про ті часи Резо Габріадзе, згадуючи про тонкі і цікаві натяки чиновникам на те, що діячі мистецтва теж потребують житла.

За весь час свого існування команда Тбіліського театру брала участь на багатьох заурбежних фестивалях. Сам Габріадзе в 1990-і роки ставив вистави у Франції та Швейцарії, працював з іншими театрами, а на початку 2000-х співпрацював з танцювальним фондом Баришнікова в Нью-Йорку.

При цьому Резо зазначав, що після кар'єри в кіноіндустрії він, як би, "повернувся до себе", оскільки за професією він художник.

У 2010 році Резо Габріадзе побудував вежу з годинником своєму міні-театру, який розрахований всього на 80 місць.

"Це теоретичний театр, театр для театрів, театр, ДЕ мені цікаво зазирнути в саму суть театру, в драматургію. Я не хочу бути дуже мудрим, але мені цікаво", — говорив Маестро про своє творіння.

Непоганий вигадник

Резо також був талановитим оповідачем і вигадником, що навіть стало підставою для власної роботи його сина. У 2018 році син Резо Леван Габріадзе зняв повнометражну анімаційну картину під назвою " знаєш, мамо, де я був?", за мотивами оповідань і спогадів батька.

При цьому готового сценарію у них не було. Були тільки усні розповіді Резо. Але цього виявилося достатньо, щоб вийшла одна цікава історія, декорації і персонажів якої розмалював особисто сам Резо.

Резо Габріадзе був великим радянським і грузинським діячем мистецтва. За свій творчий шлях він отримав безліч нагород, включаючи "Золоту маску"і " ніку". Також він був кавалером французького Ордена мистецтв і літератури і володарем Держпремії СРСР.

Раніше MY.UA повідомляв про те, що картина українського художника встановила ціновий рекорд-продали за мільйони.

Також деякий час назад від коронавірусу помер народний артист України Валерій Шептекіта.

Источник материала
Поделиться сюжетом