28 апреля, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Василь Сліпак - видатний співак і боєць АТО: кому НБУ присвятив нову ювілейну монету
Василь Сліпак - видатний співак і боєць АТО: кому НБУ присвятив нову ювілейну монету

Василь Сліпак - видатний співак і боєць АТО: кому НБУ присвятив нову ювілейну монету

Монету номіналом 2 гривні Національний банк України випустив наприкінці червня 2021 року. На ній зображений Герой України, український оперний співак, боєць АТО, волонтер Василь Сліпак.

Що зображено на монеті

На аверсі монети зображено малий Державний Герб України (угорі), напис «УКРАЇНА» (півколом, праворуч від герба); портрет Василя Сліпака (у центрі, на дзеркальному фоні), та нотний рядок (праворуч від портрета).

Також на аверсі вказано номінал випущеної монети-2, графічне позначення національної валюти - гривні, рік карбування монети - 2021 та логотип, а також логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України. Зліва викарбувані написи "Василь Сліпак", "Міф" (позивний добровольця).

На реверсі монети на дзеркальному тлі зображений соловей на стовбурі автомата, стилізовані гілки дерев .

Художник аверсу, Андрій Єрмоленко, на своїй сторінці у Фейсбук зазначив, що Василь Сліпак є легендою, яку повинні пам'ятати українці. Він зіставив Героя України з Гераклом і Орфеєм, зазначивши, що Василь навіть крутіший за згадані постаті, адже він є нашим сучасником.

Скульпторами монети стали Отаманчук Володимир і Дем'яненко Анатолій.

Колекційна монета введена в обіг з ініціативи голови НБУ Кирила Шевченка та українських військових.

Раніше Нацбанк випустив понад 10 монет, присвячених українській армії.

Чим відомий Сліпак

Василь Сліпак є кавалером орденів "Золота Зірка", "За мужність" і ступеня Лицаря свободи, волонтером, учасником бойових дій на Донеччині, воїном-добровольцем. До початку збройного конфлікту на сході України Василь був відомий як оперний співак, соліст Паризької Національної опери, один з лідерів українського товариства Франції, член Об'єднання українців Франції.

Після початку війни Василь кинув всі заплановані гастролі і з 2015 року відправився на фронт. Боєць загинув 29 червня 2016 року поблизу смт Луганське від кулі снайпера. 

Про Василя Сліпака був знятий документальний фільм "Міф". Назва проекту збігається з позивним головного героя. У ньому близькі, приятелі і кохана українського військового розповідають про різні життєві етапи Василя, згадують його не тільки як патріота своєї країни, а й люблячого брата, сина, чоловіка.

Раніше портал MY.UA повідомляв про те, що "Енеїда"та "Передова" - найкращі пам'ятні монети 2020 року.
Також ми писали, що лідеру ОУН присвятили монету.

Источник материала
Поделиться сюжетом