Суд у Криму виніс вирок кримськотатарському активісту Едему Бекірову
Суд у Криму виніс вирок кримськотатарському активісту Едему Бекірову

Суд у Криму виніс вирок кримськотатарському активісту Едему Бекірову

Сім років позбавлення волі і штраф у розмірі 150 тисяч рублів — такий вирок сьогодні, 9 червня, Центральний районний суд Сімферополя виніс у справі кримськотатарського активіста Едема Бекірова.

Як повідомляє «Крим.Реалії», активіста в Криму засудили заочно за звинуваченням у «зберіганні і передачі вибухових речовин і боєприпасів».

За інформацією видання, засідання й оголошення вироку тривало в закритому режимі. Рішення оголосив суддя Сергій Деменок.

Зазначимо, що напередодні сторона обвинувачення вимагала для Бекірова чотири роки позбавлення волі з відбуванням у колонії загального режиму і виплату штрафу в розмірі 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Адвокати підсудного на засідання не з'явилися, а слухачів до суду не пустили. Тож суддя зачитав вирок у власному кабінеті. Про вирок адвокату Бекірова повідомила секретар судового засідання.

Сам Едем Бекіров вважає, що цей вирок покликаний «налякати народ».

«Російська судова система показала своє справжнє обличчя. Вчора прокурор просив чотири роки, сьогодні вже сім років — одна ніч принесла ще три роки терміну. Якщо людей заочно засуджують до таких довгим термінів, то що можна сказати про тих людей, які зараз там перебувають? Це 105 осіб, які засуджені незаконно. Тому з цією державою ніхто в світі не хоче спілкуватися або вести будь-які справи. Я думаю, такі терміни дають для залякування народу, щоб показати: "сидіть тихо, будете ворушитися, ми навіть заочно винесемо вам терміни"», — зазначив Бекіров.

Також активіст заявив, що його адвокат буде подавати апеляцію.

14 травня 2020 року російський суд Сімферополя відновив розгляд кримінальної справи стосовно Едема Бекірова, який у вересні 2019 року був звільнений із СІЗО в результаті обміну утримуваними громадянами між Україною й Росією. Пізніше той же суд ухвалив «примусово доставити» активіста на судове засідання. Потім його оголосили в розшук.

МЗС України повідомило, що наразі дев’ять громадянських журналістів з окупованого Криму незаконно утримуються в російських тюрмах, іще один перебуває під домашнім арештом.

У червні 2021 року Моніторингова Місія ООН з прав людини в Україні заявила про продовження практики застосування тортур російськими правоохоронцями до затриманих і заарештованих в окупованому Криму.  

Як приклад моніторинг називає ситуацію з журналістом та фрилансером «Радіо Свобода» (проєкт «Крим.Реалії») Владиславом Єсипенком.

У лютому-березні 2014 року Росія окупувала Крим та інспірувала виступ сепаратистів у Луганській і Донецькій областях. Верховна Рада офіційною датою початку окупації Криму військами РФ встановила 20 лютого 2014 року. На півострові тривають репресії проти проукраїнськи налаштованих громадян та вільної преси. 

Фото: правозахисний центр «Мемориал»

Теги по теме
Новости Крым Инфопространство крымские татары
Источник материала
Поделиться сюжетом