Українка вкрала з лабораторії небезпечні штами вірусів - наслідки можуть бути масштабними
Українка вкрала з лабораторії небезпечні штами вірусів - наслідки можуть бути масштабними

Українка вкрала з лабораторії небезпечні штами вірусів - наслідки можуть бути масштабними

Колишня співробітниця Державного науково-контрольного інституту біотехнологій отримала повідомлення про підозру у винесенні з місця роботи небезпечних штамів вірусів.

Про це стало відомо з повідомлення прес-служби міської прокуратури Києва, розміщеного на офіційному сайті відомство.

У чому підозрюють екс-співробітницю Державного науково-контрольного інституту біотехнологій: деталі

За процесуального керівництва Київської міськпрокуратури повідомлення про підозру отримала екс-завідуюча сектором Державного науково-контрольного інституту біотехнологій і штамів мікроорганізмів у привласненні небезпечних штамів вірусів, що належать до збудників заразних захворювань тварин і здатні стрімко поширюватися значною мірою незалежно від держкордонів (за частиною 2 статті 191 Кримінального кодексу України).

Державний науково-контрольний інститут біотехнологій та штамів мікроорганізмів

Як свідчать матеріали слідчих, екс-співробітниця відомства, яка відповідала за те, де тримають виробничі та контрольні штами вірусів, що входять до колекції Національного центру штамів мікроорганізмів України, і мала доступ до них, з корисливою метою вчинила злочин, винісши з Інституту зразки штаму вірусу Ньюкаслського захворювання птиці, яке відноситься до особливо небезпечних (карантинних) хвороб тварин, затверджених Кабміном, а також до особливо небезпечних хвороб, визначених Міжнародним бюро з епізоотії.

З метою приховування злочину, зловмисниця здійснювала порушення в методиці отримання основної посівної культури вірусу, спочатку зменшуючи число екземплярів, які використовують для того, щоб отримати новий пасаж. Після цього жінка не відносила їх для зберігання, а забирала собі.

Масштабоване зображення мікроорганізму

Зразки зазначених штамів вірусу вона нелегально зберігала у себе вдома для того, щоб надалі збути. Тут їх і виявили під час обшуку.

Яка міра покарання чекає на зловмисницю

Загальна сума збитку Державного науково-контрольного інституту біотехнологій і штамів мікроорганізмів від дій екс-працівниці перевищує 111 тисяч гривень.

На даний момент представники відповідних органів займаються питанням обрання запобіжного заходу по відношенню до підозрюваної.

Раніше MY.UA повідомляв, що чорна цвіль з Індії пробралася до Єгипту.

Також ми розповідали, що в Польщі збираються вакцинувати українців прямо на кордоні.

Источник материала
Автор статьи
Екатерина Танчик
Редактор новостей
Поделиться сюжетом