У Чернівцях вшанують пам’ять жертв масової депортації до Сибіру
У Чернівцях вшанують пам’ять жертв масової депортації до Сибіру

У Чернівцях вшанують пам’ять жертв масової депортації до Сибіру

14 червня 2021 року, об 11 годині, біля Хреста скорботи на кладовищі по вулиці Зеленій вшанують пам’ять земляків, що стали жертвами злочинного комуністичного режиму.

Траурний мітинг та молебень до 80-х роковин масових депортацій буковинців до Сибіру відбудуться за ініціативи ГО «Товариство політв’язнів та репресованих», пише пресслужба міської ради Чернівців.

Довідка

На території Чернівецької області в 40-х роках минулого століття проживало 1553 сім’ї колишніх активних членів «нерадянських політпартій» з кількістю членів сімей 5115 осіб. Після чисток 1940 року нашого краю від «класово-ворожих» та «соціально-небезпечних елементів» на початку 1941 року перед каральними органами було поставлене завдання – вивезти за межі області всіх неблагонадійних. Депортації проходили у два етапи – перший відбувся 23 травня, другий – 13 червня. Основна маса депортованих у травні була з Садгірського, Чернівецького, Глибоцького та Сторожинецького районів. Тільки у період передвоєнної «совєтизації» у нашому краї було репресовано і депортовано за облікованими архівними матеріалами майже 11 тис. громадян.
Теги по теме
Жертвы новости Черновцов
Источник материала
Поделиться сюжетом