14 червня в Україні вшановують пам'ять загиблих в автокатастрофі Іл-76
14 червня в Україні вшановують пам'ять загиблих в автокатастрофі Іл-76

14 червня в Україні вшановують пам'ять загиблих в автокатастрофі Іл-76

З 2015 року 15 червня в Україні оголошено днем національної жалоби у зв'язку з трагічною загибеллю 49 військовослужбовців.

14 червня 2021 року в Україні вшановують пам'ять загиблих в авіакатастрофі українського військово-транспортного літака Іл-76МД, який виконував завдання з ротації особового складу, доставки боєприпасів і бронетехніки для формувань ЗСУ України, які захищали аеропорт у Луганську. Про це йдеться на сайті «ТСН».

Хронологія подій

О 00: 51 14 червня 2014 року літак був збитий озброєними бойовиками самопроголошеної республіки "ЛНР". Тоді прес-секретар так званої "ЛНР" заявила, що судно порушило повітряний простір Республіки, що спричинило за собою природну реакцію "армії "ЛНР".

Прокуратура України даний інцидент кваліфікувала як "терористичний акт".

Всього в ніч з 13 на 14 червня на територію Луганського аеропорту були направлені три літаки. Здійснити посадку вдалося тільки одному з них. Друге судно було збито бойовиками і впало біля села Красного, за 2 км від злітно-посадкової смуги. Всі 49 членів екіпажу загинули на місці. Третій літак 25-ї транспортної авіабригади з десантниками і бронетехнікою на борту вимагав скасувати наказ і згодом повернувся на підконтрольну територію України.

Загиблі члени екіпажу, фото з особистого архіву.

Розслідування справи

Міністерство оборони України спільно з прокуратурою та парламентською комісією Верховної Ради ініціювали проведення розслідування трагедії.

Генеральна прокуратура в листопаді 2014 року пред'явила підозру в службовій недбалості, що спричинила аварію літака, першому заступнику керівника антитерористичної операції, генерал-майору Віктору Назарову. Через 3 роки, в жовтні 2017 суд виніс рішення визнати Назарова винним і призначити йому покарання у вигляді 7 років ув'язнення, проте незабаром касаційний суд це рішення скасував.

Віктор Назаров

Раніше портал MY.UA повідомляв про те, що Зеленський вшанував пам'ять збитого в 2014 році Іл-76.

Також ми писали, що Верховний суд ухвалив гучне рішення щодо засудженого в Україні генерала

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас у Telegram та Viber.

Источник материала
Поделиться сюжетом