Саміт НАТО: коли Україна стане членом Альянсу?
Саміт НАТО: коли Україна стане членом Альянсу?

Саміт НАТО: коли Україна стане членом Альянсу?

Україна стане членом НАТО, лише коли виконає План дій щодо членства. Про це оголосили на саміті Альянсу. Проте коли саме Україні нададуть цей план не уточнили. Лідери країн НАТО зібралися напередодні в Брюсселі. Про що іще говорили - розкаже Олена Абрамович. 

Цей саміт НАТО став перший для американського президента - Джо Байдена. І, це, власне, одна з причин, чому на нього не запросили Україну. Коли змінюється президент США, Альянс традиційно проводить закриту зустріч, щоб визначити новий курс.

Джо Байден, Президент США:

Перед нами постали нові виклики. Ми маємо Росію, яка поводиться не дуже послідовно, не так, як ми сподівались. І так само Китай. Я хочу, щоб уся Європа знала, що США тут, Сполучені Штати поряд.

Тоді як Дональд Трамп наполягав на збільшенні видатків на оборону, і навіть погрожував про вихід США з НАТО, Байден озвучує гасло "Америка повернулась". І наполягає на необхідності вкладати не так у зброю, як у технології - щоб не відставати від Китаю. І саме такий курс, на розвиток нових технологій, Альянс взяв до 2030 року.

Єнс Столтенберг, Генеральний секретар НАТО:

Китай наближається до нас все ближче. Ми бачимо їх у кіберпросторі, бачимо в Африці, в Арктиці, але також і спостерігаємо, як Китай інтенсивно інвестує у нашу критичну інфраструктуру та намагається її контролювати.

Називати Китай ворогом у НАТО не квапляться. Пекін не супротивник, а новий системний виклик безпеці Атлантики, наголосив Столтенберг. У такому ж статусі залишається й Росія.

Ангела Меркель, канцлерка Німеччини:

Головні претензії у нас викликає Росія. Ми обговоримо ситуацію в Україні, де ми бачимо багато викликів, і співпрацю НАТО з такими країнами, як Грузія та Україна.

І за результатами саміту Києву вперше за останні роки знову пообіцяли членство в НАТО. Знову, бо таку обіцянку було зроблено ще у 2008-му на Бухарестському саміті. Тепер це рішення підтвердили. Та коли саме Україна отримає план дій щодо членства - в Альянсі досі не визначились.

Однак уже той факт, що для теми членства України таки знайшовся час, - позитивний сигнал. Адже цей саміт - одноденний й дуже короткий. На основну сесію відвели лише дві з половиною години.

Теги по теме
Украина Россия Германия Общество НАТО Власть международная политика
Источник материала
Поделиться сюжетом