Іво Бобулу – 68: хіти естрадного артиста, які впізнає кожен
Іво Бобулу – 68: хіти естрадного артиста, які впізнає кожен

Іво Бобулу – 68: хіти естрадного артиста, які впізнає кожен

Український виконавець Іво Бобул 17 червня відзначає своє 68-річчя. На його піснях виросли мільйони українців, які чули їх з вітальних відеороликів по телебаченню та на різних святкових подіях. Яким був творчий шлях виконавця та які пісні ми наспівуємо досі, коли чуємо з аудіопрогравачів – розповідає 24 канал.

Іменинник Іво Бобул народився на Чернівеччині у багатодітній сім'ї українців румунського походження. Після закінчення школи переїхав у Слов'янськ Донецької області, аби вступити в місцеве училище. Згодом служив у радянській армії, але під час служби часто їздив із концертами по військових частинах.

Його першою сходинкою у кар'єрі стала участь у колективі ВІА "Море" Севастопольського відділення Кримської державної філармонії. Його у 1979 році запросив композитор Валерій Громцев, який теж – із Чернівеччини. Згодом Бобул працював у ВІА "Черемош" та ВІА "Жива вода" Чернівецької обласної філармонії (1980 – 1981). Саме тоді він записав свої відомі хіти "Якщо любиш, кохай", "Зоряна ніч", "Краю мій, край", "Я побачив гори" та інші. З 1984 року працював у Тернопільській філармонії солістом та керівником ВІА "Віватон", а з 1997-го – солістом Чернівецької обласної філармонії.

Найбільша популярність до нього прийшла з 1990-х років, коли Україна стала незалежною і Бобул міг співати виключно для українського глядача. Саме тоді стали хітами такі пісні, як "Старе джерело", "Рідна хата", "Голуба вода", "Місячне колесо", "Емігрантка", "Тополина любов", "Небеса твоїх очей", "Минає день, минає ніч" та багато інших. У 1995 році Іво Бобулу надали звання заслуженого артиста України, а в 1998 – народного артиста. У 2003 році йому вручили орден Ярослава Мудрого V ступеня, а у 2013 – орден "За заслуги" III ступеня.

Окрім педагогічної роботи, яку він паралельно вів з концертною діяльністю, Іво Бобул мав зв'язок із політикою. У травні 2018 року він заявляв про свої наміри балотуватися в президенти, але пізніше спростував свою заяву. У 2019 році на парламентських виборах він став кандидатом № 5 у списку народних депутатів від політичної партії "Патріот".

Хіти Іво слухали наші батьки та бабусі, тому пропонуємо зануритись в дитинство або ж юність та згадати найвідоміші пісні Бобула.

Теги по теме
Украина Черновицкая область музыка
Источник материала
Поделиться сюжетом