Українській мові хочуть дати статус другої державної в Росії
Українській мові хочуть дати статус другої державної в Росії

Українській мові хочуть дати статус другої державної в Росії

Письменниця Лариса Ніцой вважає, що багатомільйонна українська меншина, яка проживає в Росії, має право говорити і отримувати інформацію зі ЗМІ рідною мовою. А тому вона вимагає визнати українську другою державною мовою в РФ.

Про це Ніцой написала на своїй офіційній сторінці в соціальній мережі Facebook.

Прийшла пора захистити права українців, які проживають в Росії

Лариса Ніцой, Фото з Facebook

Лариса Ніцой відома своєю послідовною позицією щодо захисту української мови. Вона вважає, що настала пора нам, українцям, дати дзеркальну відповідь захисникам російської мови, які намагаються втручатися в мовні питання в Україні. Вони ратують за надання російській мові особливого статусу в Україні, мотивуючи це тим, що в нашій країні проживає чимало російськомовних громадян, у тому числі етнічних росіян.

Однак у Росії українців проживає ще більше, ніж в Україні росіян. А між тим, там немає жодної української школи, жодного українського театру, і жодного телеканалу або радіостанції, які віщали б українською. Лариса Ніцой вважає, що таку ситуацію потрібно негайно виправляти, надавши українській мові ширші повноваження в Російській Федерації.

"Вимагаю їх закон про мову віддати на аналіз Венеціанської комісії і внести в їх закон пункти: на вимогу української меншини російська поліція, Російські продавці, російські водії маршруток, російські органи місцевої влади повинні переходити на прийнятну для сторін мову – українську", - пише Ніцой у своєму Facebook.

Потрібно ввести в Росії мовні квоти на українську мову

Лариса Ніцой, Фото з Facebook

Крім того, вона вимагає ввести мовні квоти у всіх сферах життя. Зокрема, на всіх товарах під російською мовою розміщувати написи українською, а також ввести обов'язкову 40-відсоткову квоту для україномовних передач на російському телебаченні.

І, нарешті, українська письменниця добиває адептів російського світу ще однією своєю вимогою:

"Вимагаю на Кубані українській мові надати статус регіональної мови".

Крім того, Лариса Ніцой висловила також у цій своїй публікації вимоги і до української влади. Вона вважає, що прийшла пора Україні стати на захист своїх громадян, які проживають за кордоном. Нам слід брати в цьому приклад У інших держав, які давно так роблять. Українці, де б вони не були, повинні знати, що за ними стоїть рідна країна, яка їх в образу не дасть, вважає письменниця.

Раніше ми також повідомляли про штраф до 68 тисяч і в'язниця: "Слуги народу " придумали, як карати за наругу над українською мовою.

Нагадаємо, що Трамп висміяв безрезультатний саміт Байдена з Путіним: "Хороший день для Росії".

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

Источник материала
Поделиться сюжетом