Путін звинуватив НАТО у порушенні «обіцянки» не розширюватись на схід. Горбачов називав це твердження міфом
Путін звинуватив НАТО у порушенні «обіцянки» не розширюватись на схід. Горбачов називав це твердження міфом

Путін звинуватив НАТО у порушенні «обіцянки» не розширюватись на схід. Горбачов називав це твердження міфом

Президент Росії Володимир Путін у статті, присвяченій 80-річчю нападу нацистської Німеччини на СРСР заявив, що НАТО під час перемовин про об’єднання ФРН та НДР «ошукало» Москву, обіцяючи, що блок до російських кордонів наближатись не буде. Це твердження спростовували експрезидент СРСР Михайло Горбачов та представники Альянсу.

У статті для видання Die Zeit «Бути відкритими, незважаючи на минуле» Путін заявив, що СРСР «за підсумками Великої Вітчизняної війни врятував від поневолення Європу і світ.

«Хто б не намагався переписати сторінки минулого, радянський солдат прийшов до Німеччини з місією визволителя…Після війни народи Європи взяли курс на інтеграцію – і в її успішності колосальну роль зіграло примирення нашого народу і німців», – пише Путін.

У статті Путін запевняє, що після закінчення Холодної війни нібито сподівався, що мрія про єдину Європу від Лісабона до Владивостока стане реальністю. Але, на думку Путіна, на Заході взяв гору конфронтаційний підхід, і НАТО продовжило розширюватися, хоча «нам обіцяли цього не робити».

«Усні обіцянки, про те, що "це не направлено проти вас", що "блок до вас наближатися не буде", виявились обманом...Це поховало надії на континент без розділових ліній. Багатьох ставили перед ультиматумом – або Захід, або Росія, – і це призвело до української трагедії 2014 року, коли Європа підтримала переворот, організований США», – пише Путін, який раніше вже пообіцяв, що напише про Україну «грунтовну статтю». 

Колишній президент СРСР Михайло Горбачов у 2014 році в інтерв'ю німецькому каналу ZDF назвав заяви про «обіцянки» НАТО міфом. За його словами, під час переговорів про об'єднання Німеччини  питання розширення Альянсу взагалі не обговорювалось.

«Варшавський договір ще існував і це питання тоді не стояло на порядку денному», – цитує Горбачова DW.

У договорі «два плюс чотири» від 1990 року йшлося про території колишньої НДР, у ньому зазначалося, що там не можуть «розміщуватися атомну зброю і війська НАТО».

Крім того, протягом декількох років повинна була скоротитися чисельність бундесверу.

«Це все було зроблено», – зазначав експрезидент СРСР.

На пряме запитання: чи варто вважати міфом твердження про те, що він був обманутий західними партнерами по переговорах, Михайло Горбачов відповів: «Так, насправді це міф. До нього доклала руку преса».

Фото: пресс-служба президента России

Теги по теме
Россия Владимир Путин Новости НАТО Инфопространство
Источник материала
Поделиться сюжетом