Чорне море позеленіло: українців попереджають про токсичні бактерії
Чорне море позеленіло: українців попереджають про токсичні бактерії

Чорне море позеленіло: українців попереджають про токсичні бактерії

Причиною неприродного оливково-зеленого відтінку води стало цвітіння ціанобактерій.

Про це повідомляє видання «Одеський кур'єр».

Що ми знаємо про ціанобактерії

Синьо-зелені водорості, вони ж ціанобактерії, почали інтенсивно розмножуватися унаслідок сприятливих погодних умов. Так, тепла морська вода і низький рівень солоності, а також наявність у воді різного сміття, що потрапило в акваторії внаслідок сильних дощів протягом останніх днів, спровокували активний розвиток ціанобактерії Aphanizomenon flos-aquae.

Цвітіння води особливо помітно на одеському пляжі Аркадія - там в невелику бухту виходить гирло балки, що стає крайньою точкою збору дощової води з одного з найбільших районів міста.

Вид Чорного моря в період цвітіння ціанобактерій

Шкода бактерій для людини

Ціанобактерії можуть приносити шкоду людському організму. Гідрологи відзначають, що кожна людина має свою реакцію на синьо-зелені водорості, вона залежить від схильності людини до алергічних реакцій, а також від чутливості шкіри.

Контакт з водою, в якій цвітуть ціанобактерії, може викликати почервоніння поверхні шкіри, сип і свербіж. Крім того, внаслідок знаходження в «квітучій» воді у відпочивальників може статися напад астми. Ціанобактерії можуть стати причиною подразнення слизової очей, появи пухирів на шкірі.

Вид Чорного моря в період цвітіння ціанобактерій

Крім того, експерти не рекомендують вживати морські продукти, виловлені з моря в період активного розмноження ціанобактерій. Під час цвітіння води в рибі можуть перебувати токсини, які згубно впливають на організм людини.

До речі, останній раз Чорне море цвіло так само в 2015 році. З того часу одеські гідробіології просили у міської влади купити обладнання для виявлення токсичних речовин в пробах морської води, проте поки мерія міста не задовольнила запит вчених.

Раніше портал MY.UA повідомляв про те, що в Азовському морі навала морських бліх: в чому небезпека їх укусів.

Також ми писали, що доктор Комаровський порадив з якого віку можна купати дитину в море.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

Источник материала
Автор статьи
Светлана Мусийко
Редактор новостей
Поделиться сюжетом