Ексберкутівця заочно засудили до чотирьох років за перешкоджання спецкору «Інтера» під час Революції Гідності
Ексберкутівця заочно засудили до чотирьох років за перешкоджання спецкору «Інтера» під час Революції Гідності

Ексберкутівця заочно засудили до чотирьох років за перешкоджання спецкору «Інтера» під час Революції Гідності

Соснівський районний суд Черкас 23 червня заочно засудив до чотирьох років позбавлення волі колишнього командира батальйону міліції особливого призначення «Беркут» при Головному управлінні Міністерства внутрішніх справ України в Луганській області Валерія Костенка, який перешкоджав роботі спецкореспондента телеканалу «Інтер» Станіслава Кухарчука під час Революції Гідності в 2014 році. Про це повідомила Черкаська обласна прокуратура та Адвокатська дорадча група.

Костенка також на три роки позбавили права обіймати посади в правоохоронних органах. Його визнали винним у правопорушень щодо учасників мирних акцій протесту під час Революції Гідності –у ч. 1 ст. 171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) та ч. 2 ст. 365 (перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу) Кримінального кодексу України.

«Під час судового розгляду Черкаською обласною прокуратурою доведено, що обвинувачений, перебуваючи 27.01.2014 на Соборній площі в м. Черкаси віддав наказ підлеглим працівникам про застосування спецзасобів і затримання мирних мітингувальників, не забезпечив особисту недоторканність затриманих осіб, а також перешкоджав законній професійній діяльності журналіста», – розповіли в Черкаській обласній прокуратурі.

Станіслав Кухарчук та інший потерпілий в справі, активіст Олег Собченко задоволені, що справа дійшла до вироку, але вважають, що покарання могло бути і більше.

«Я задоволений тим, що хоч якийсь вирок є, тому що ця тягомотина триває вже майже вісім років. Але треба було бачити, що там відбувалось. Це було тупо пекло, коли пачками завозили людей в міську лікарню з розбитими головами. Як над ними (затриманими) знущалися. Це, навіть, не перевищення службових обов’язків, тим самим командиром луганського беркута, це просто садизм, – сказав Кухарчук. – Навіть на моєму прикладі, коли били і добивали людей, які вже лежали. Я не чинив спротиву. Казав співробітнику беркуту, що я журналіст і я не чиню спротиву. Я готовий лягти на землю. Показував посвідчення. Але коли лягав на землю мені просто почали наносити удари в голову. Вважаю, що чотири роки – це мало».

Представниця потерпілих Євгенія Закревська розповіла, що на початку розгляду справи захист наполягав на додатковій кваліфікації – катування і протидія мирним зібранням, – але змінювати обвинувальний акт не стали.

Крім того, Черкаська обласна прокуратура повідомила, що ексберкутівець нині перебуває на окупованій території Луганської області, його оголосили в розшук ще в 2015 році.

«Від початку війни на Донбасі луганський "Беркут" у повному складі, разом із командиром, перейшов на бік російських найманців. Він воює проти України й станом на 2019 рік очолював підрозділ спецпризначення так званої народної "міліції" "ЛНР"», – уточнила Адвокатська дорадча група.

Нагадаємо, 27 січня 2014 року в Черкасах під час розгону Євромайдану «Беркут» жорстоко побив журналіста каналу «Інтер» Станіслава Кухарчука. Врятував його від силовиків оператор ТРК «Вікка» Сергій Єфімов, якому «беркутівці» за це розбили камеру.

Окрім них, під час висвітлення акцій протесту в Черкасах від рук спецпризначенців постраждали журналісти польсько-білоруського телеканалу «Белсат» Сергій Марчик і Юрій Висоцький та оператор каналу «0472.ua» Олег Огілько.

Фото: Адвокатська дорадча група / Facebook 

Теги по теме
Новости Общество Майдан
Источник материала
Поделиться сюжетом