Суд заочно засудив екскомандира луганського «Беркута» до чотирьох років позбавлення волі за побиття журналістів
Суд заочно засудив екскомандира луганського «Беркута» до чотирьох років позбавлення волі за побиття журналістів

Суд заочно засудив екскомандира луганського «Беркута» до чотирьох років позбавлення волі за побиття журналістів

Соснівський районний суд Черкас 22 червня визнав винним командира спецназу МВС «Беркут» в Луганську Валерія Костенка, пишуть «Ґрати» з посиланням на допис Адвокатської дорадчої групи. Його обвинувачували у перешкоджанні законній діяльності журналістів та перевищенні службових повноважень. Його засудили заочно до чотирьох років позбавлення волі.

23 січня 2014 року прихильники «Євромайдану» зайняли нижні поверхи Черкаської ОДА. Через кілька годин правоохоронці затримали 58 осіб. Опівночі 27 січня 2014 року на Соборну площу навпроти ОДА приїхали учасники «Автомайдану». Вони вимагали звільнити затриманих 23-24 числа. Також на площі були журналісти, які висвітлювали протести – у будівлі ОДА зібралося 100 співробітників батальйону міліції «Беркут», який очолював Валерій Костенко.

За версією слідства, правоохоронці, затримуючи учасників мирної акції, били їх гумовими кийками, і ламали техніку журналістів за вказівкою Костенко. Так, наприклад, співробітники «Беркута» довгий час били гумовим кийком по всьому тілу кореспондента телеканалу «Інтер» Станіслава Кухарчука, попри те, що він показав їм посвідчення журналіста.



Сергію Єфімову з телеканалу «ВІККА» зламали камеру, хоча він був одягнений в салатовий жилет з написом «Преса». Сам Костенко підійшов до журналіста видання «Прес Центр» Віталія Латишева, в такому ж жилеті, й вимагав припинити зйомку – про це йдеться в матеріалах справи.

Станіслав Кухарчук заявив після вироку, що задоволений самим фактом покарання, але вважає його занадто маленьким, а кваліфікацію – невірною.

«Це було тупо пекло, коли пачками завозили людей в міську лікарню з розбитими головами. Як над ними (затриманими) знущалися. Це навіть не перевищення службових повноважень тим самим командиром Луганського беркута, це просто садизм», – згадує Кухарчук.

Адвокатка потерпілих Євгенія Закревська також заявила, що на початку процесу їх сторона наполягала на додатковій кваліфікації – тортури і протидії мирним зібранням, але обвинувальний акт не змінили.

Адвокат Костенко Олександр Тимчук розповів «Ґратам», що його призначили від Центру безоплатної правової допомоги. Він ніколи не бачив Костенко, не розмовляв з ним і не знає його позиції, але заявив, що обов'язково оскаржуватиме вирок, тому що «це обов'язок адвоката»

Костенко засудили заочно. У червні 2015 року його оголосили в розшук. За інформацією Адвокатської дорадчої групи, у 2019 році він очолював підрозділ спецзагонів міліції «ЛНР». У вересні 2016 року Придніпровський районний суд Черкас дав дозвіл на проведення спеціального досудового розслідування щодо Костенко. А через 20 днів в Соснівський районний суд уже передали обвинувальний акт.

Нагадаємо, увечері 9 червня в місті Благовещенськ (РФ) побили незалежного журналіста Андрія Афанасьєва, який співпрацює з «Сибір.Реалії» (проєкт «Радіо Свобода»). Афанасьєв пов’язує напад із професійною діяльністю.

Фото: Валерій Костенко / фото з вільних джерел

Теги по теме
Новости Общество нападение Майдан
Источник материала
Поделиться сюжетом