Перший український продукт визнаний в Європі: Порошенко відвідав родину майстрів-сироварів
Перший український продукт визнаний в Європі: Порошенко відвідав родину майстрів-сироварів

Перший український продукт визнаний в Європі: Порошенко відвідав родину майстрів-сироварів

Гуцульська бринза стала першим українським продуктом, визнаним в Європі та який має офіційне географічне значення. Це сталося після підписання Угоди про асоціацію України з Європейським Союзом. П’ятий Президент, лідер "Європейської Солідарності" Петро Порошенко на Прикарпатті відвідав родину майстрів-сироварів – ватагів, які виробляють гуцульську бринзу за старовинною технологією.

Продукт виготовляють у Карпатах з середини травня до жовтня.

"У нас на Гуцульщині створена громадська спілка – Асоціація карпатських ватагів. Завдяки тому, що ми підписали Угоду про асоціацію, у 2017 році в Україну зайшов проект "Підтримка географічних зазначень в Україні". Євросоюз фінансував цей проєкт. Національні та міжнародні експерти приїжджали до нас і допомагали у реєстрації географічного зазначення "гуцульська коров’яча бринза". Цю бринзу ми зареєстрували", – зазначає заступниця голови Верховинської ОТГ, голова районного осередку "Європейської Солідарності" Марія Маківничук.

За її словами, завдяки гастротуризму та розвитку сільського господарства у регіоні зберігаються традиції, а також створюються робочі місця для молоді. Щоб вони не їхали за кордон на заробітки, а залишалися на Батьківщині. Бринза користується популярність не лише серед українців. За нею приїжджають й гості з Європи, зокрема: Польщі, Німеччині, Франції та Швейцарії. 

"День почався чудово: Олеся, Людмила, Оксана і їхня мама Люба почастували нас справжньою гуцульською бринзою на карпатській полонині. Уже п’яте покоління їхньої родини живе у цій хаті, побудованій майже століття тому – у 1925 році. Виготовлення сирів – родинна справа. А цьому секретному рецепту гуцульської коров’ячої бринзи 100 років", – поділився враженнями у Facebook Порошенко.

Наразі гуцульська коров’яча та овеча бринза офіційно зареєстровані як міжнародний бренд.

"І саме за цією українською стравою з різних країн приїжджають в Карпати. І фестиваль "Via Carpatia", і бринза – це наш гуцульський безвіз. Моє переконання: у Карпати можна приїздити безкінечну кількість разів. І щоразу знаходиш щось нове. Щиро раджу!", – підсумував п'ятий президент України.

Нагадаємо, на Івано-Франківщині утретє проводять міжнародний форум "Via Carpatia".

Теги по теме
Европа Петр Порошенко продукты Карпаты
Источник материала
loader
loader