Бути другом, а не гомофобом: ЛГБТ-словник термінів, які варто знати у 21 столітті
Бути другом, а не гомофобом: ЛГБТ-словник термінів, які варто знати у 21 столітті

Бути другом, а не гомофобом: ЛГБТ-словник термінів, які варто знати у 21 столітті

Щороку в червні в усьому світі відзначається місяць прайду  LGBT pride month, який має на меті підкреслити різноманіття в суспільстві та право кожної людини на гідність, рівність і самоідентифікацію у своєму житті.

У світі мільйони представників спільноти ЛГБТ+. Дехто заявляє про це відкрито, хтось воліє приховувати свою ідентифікацію від оточуючих. Не в останню чергу через соціальну стигму, яка панує в багатьох суспільствах і стає джерелом необгрунтованої ненависті та жорстокості стосовно "іншої" людини, яка не вписується у канони так званої "традиційності". Часто це стає причиною травматичного досвіду квір-представників у різних сферах життя. Зокрема високий відсоток самогубств серед підлітків, які не знайшли розуміння в школі, серед друзів або у власній родині.

Редакція BURO. підготувала словник базових термінів, які в наш час найчастіше зустрічаються в дискурсі про ЛГБТ  у медіа, в наукових дослідженнях та повсякденному житті.

Безумовно, він не є вичерпним та існує багато слів, які досі неможливо перекласти, адже вони можуть використовуватися тільки в певних мовах або не встигли потрапити в офіційні словники.

Straight ally flag
Gay Pride march on Fifth Avenue in New York City, USA, July 1979

Серед таких  поняття "союзника" (Ally), що в англомовній лексиці вже вкорінилося для позначення людини, дружньої до квір-спільнот. Союзник або друг захищає права представників ЛГБТ не лише під час прайд-параду, а робить це частиною свого modus vivendi  стилю життя, де активно пропагується рівність та право бути тим, ким ти себе відчуваєш. Право бути собою.

Усі ми різні. Усі ми рівні. Не лише у місяць прайду, а щодня протягом 365 днів.

Там, де по-справжньому панують взаємоповага та любов, ніколи не буде місця насильству.

Love is love!

LGBT   

Акронім для позначення лесбійства (Lesbian), геїв (Gay), бісексуалів (Bisexual) і трансгендерності (Transgender). Термін активно використовується з 1990-х і є адаптацією ініціалів LGB, якими у другій половині 1980-х почали називати термін "гей" у більш широкому контексті в рамках ЛГБТ-спільноти.

Стать

Біологічно зумовлений поділ на чоловіків та жінок, який визначається набором специфічних статевих хромосом.


Гендер

Соціально-біологічна характеристика, через яку визначаються поняття "чоловік" і "жінка" та набір характеристик, які диференціюються між фемінністю та маскулінністю. Залежно від контексту це соціокультурні ролі чоловіків та жінок як особистостей в рамках гендерної ідентичності.

Якщо ми чуємо вислів "гендерні стереотипи", зазвичай мова йде про очікування від людей в суспільстві залежно від їхньої статі.

Кадр з фільму "Я вбив свою матір" Ксав'є Долана

Квір (Queer)

Загальний термін на позначення ЛГБТК+  людей, які не є гетеросексуальними або цисгендерними. Наприкінці 19 століття це слово означало дивний або своєрідний, також його також вживали як лайливе позначення гомосексуальних людей. Проте з кінця 1980-х років завдяки політичним та соціальним активістам-ЛГБТК+ термін почав втрачати маргінальність і застосовувався у назвах навчальних дисциплін та дослідженнях, зокрема квір-теорії, квір-літературі тощо.

Прикладом останньої є біографічна книга про Оскара Уйльда The Secret Life Of Oscar Wilde  ("Таємне життя Оскара Уайльда") Ніла Маккенна. В ній автор розповідає про бурхливе та складне життя культового письменника, який зіштовхнувся з руйнівними проявами гомофобії у Великій Британії часів вікторіанської доби.

Сексуальна орієнтація

Те, як людина характеризує свою сексуальність. Американський професор Райян Вотсон стверджує, що є три компоненти сексуальної орієнтації, які залежать від ідентичності ("Я — гей"), поведінки ("У мене секс з людиною одного зі мною гендеру") і привабливості ("Мене сексуально приваблюють особи одного і того ж гендеру). Термін не варто плутати із "сексуальною преференцією", що передбачає вибір, який можна легко змінити.

Кадр з фільму "Мрійники" Бернардо Бертолуччі

Асексуальність

Самовизначення людей, які не відчувають статевого потягу чи виявляють низьке або відсутнє зацікавлення у сексуальних стосунках. Багато представників ЛГБТ розглядають асексуальність як спектрум із своїми "сірими зонами". Тобто асексуальна людина може не жити активними статевим життям, але відчувати потяг до людей без бажання зайнятися з ними сексом.

Пансексуальність

Сексуальна орієнтація, яка характеризується емоційним, романтичним, чуттєво-еротичним або сексуальним потягом до людей незалежно від їх гендерної ідентичності та біологічної статі.

Кадр з фільму "Адель"


Гендерна ідентичність

Те, як людина відчуває та проявляє свій гендер, що не обов'язково повинно збігатися зі статтю при народженні.

Гендерні ролі

Соціальна поведінка, яку культура визначає для кожної статі. Наприклад, "дівчата носять рожеве, а хлопчики  синє", "жінка  це берегиня, а чоловік  воїн" тощо.

Трансгендер

Людина, чий гендер відрізняється від статі при народженні.

Гендерна дисфорія

Психологічний дистрес, який виникає, коли гендерна ідентичність людини відрізняється від статі, яку вона отримала при народженні.

Цисгендерність

Термін, що позначає людей, чия гендерна ідентичність збігається з біологічною статтю.

Бінарність

Концепт, що передбачає поділ статі і гендеру на дві чіткі категорії : стать  чоловіча або жіноча, гендер  маскулінний або фемінний.

Небінарна людина

Та, яка не ідентифікує себе виключно як чоловіка або жінку.

Trans Solidarity Rally in Amsterdam,2018

Гендерквір (Genderqueer)

Людина, яка відхиляє конвенційні категорії щодо гендеру та приймає флюїдність гендерних ідей і часто сексуальної орієнтації. Їхня гендерна ідентичність може бути водночас жіночою і чоловічою, жодною з них або комбінованою.

Гендерна флюїдність

Відсутність ідентифікації із конкретним гендером. Гендерна ідентичність такої людина може змінюватися з часом.

Транс

Загальний термін для визначення гендерних ідентичностей у трансспільнотах.

Драг-королі та драг-королеви (Drag kings & drag queens)

Люди гетеросексуальної орієнтації або цисгендери, які використовують маскулінність і жіночність як образи в різних формах мистецтва. Наприклад, у театральних виставах, в кіно, на карнавалах тощо.

Іспанський режисер Педро Альмодовар, який сам є відкритим геєм, обожнює драг-королев і неодноразово використовував їхні образи у своїх фільмах. Зокрема, в кінострічці "Високі підбори" (Tacones Lejanos), де персонаж Мігеля Босе виконує пісню Un Año de Amor співачки Лус Касаль.

Камінг-аут (Coming out)

Складний, багаторівневий та тривалий процес, коли людина відкриває та приймає власну сексуальність і гендерну ідентичність.

У 2020 році актор Елліот Пейдж (зірка фільму "Джуно") офіційно оголосив, що він — трансгендерна людина. У відвертомуінтерв'ю журналу Time Пейдж розповів про те, як з дитинства ідентифікував себе з чоловічою статтю, про свій камінг-аут і трансфобію, із якою йому довелося зіштовхнутися.

Деднеймінг

Називати ім'я трансгендерної людини, яке вона отримала при народженні, але більше не використовує.

Гендерний перехід

Процес зміни гендерної презентації та статевих характеристик відповідно до внутрішнього почуття гендерної ідентичності, який може передбачати медичні, юридичні та соціальні кроки, необхідні людині для переходу до певної гендерної ідентичності. Наприклад, хірургія або гормональна терапія.


Андрогінність

Комбінація чоловічих та жіночих характеристик у невизначеній формі, яка може проявлятися по відношенню до біологічної статі, гендерної ідентичності та гендерної експресії.

Coco Chanel wearing a sailor's jersey and trousers. 1928
Девід Боуі

Ally (Союзник)

Гетеросексуальна і цисгендерна людина, яка підтримує соціальні рухи ЛГБТ і гендерну рівність та рівні права людей. Це люди, які активно виступають на захист ЛГБТ-спільнот у повсякденному житті не лише під час прайд-параду.

Гетеросексуальний привілей (Heterosexual privilege)

Позначення для соціальних переваг, які мають гетеросексуали і які не розповсюджуються на представників ЛГБТ-спільноти. Наприклад, якщо гетеросексуальна людина змінює роботу та потрапляє в нове оточення, зазвичай вона не турбується про те, як її сексуальність буде прийнята. Водночас для представників ЛГБТ це може обернутися у складний і нерідко травматичний досвід.

Гетеронормативність

Культурна упередженість, коли гетеросексуальність вважається єдиноприйнятою нормою.

Гетеросексизм

Опресивна система, яка вважає гетеросексуальність нормою та дискримінує людей, які демонструють негетеросексуальну поведінку та ідентичність.

Гомофобія

Дискримінація, упереджене ставлення, страх або ненависть щодо людей, яких приваблюють представники тієї ж статі.

Трансфемінизм

Один з різновидів фемінізму, який включає всіх жінок, які самі ідентифікують себе такими, незалежно від від статі. Головний аспект цього руху полягає в тому, що кожна людина має право вирішувати, ким вона є.

Веселковий прапор (Rainbow Flag)

Наприкінці 1970-х Харві Мілк став першим у США політиком, який публічно оголосив про свою гомосексуальність і став першим офіційно обраним відкритим геєм на державну посаду в штаті Каліфорнія. Він надихнув активіста та художника Ґілберта Бейкер на те, щоб у 1978 році створити Веселковий прапор, який став всесвітнім символом ЛГБТ-спільноти та ЛГБТ-руху. В оригінальному дизайні прапору було 8 різнокольорових смужок, зокрема рожевого кольору. Із часом рожевий колір прибрали, а класичний синій колір замінили на бірюзовий.

У 2008 році вийшов біографічний фільм Milk про Харві Мілка, роль якого зіграв Шон Пенн.

Courtesy Of Tony Maxwell/Gilbert Baker Foundation
Pete Souza/The White House.

Прогресивний веселковий прапор

У 2018 році його дизайн розробив Деніел Куасар, додавши до прапору п'ять нових кольорів, щоб продемонструвати прогрес в інклюзії. Чорні та коричневі смужки репрезентують людей темного кольору шкіри; рожевий, блакитний та білий використовуються у прапорі трансгендерів — Transgender Pride Flag.

Квірбейтинг (Queerbaiting)

У творах масової культури  прийом навмисного використання авторами натяків на гомосексуальність персонажів, щоб зробити свій продукт більш привабливим для представників ЛГБТ. Заразом у ньому може зовсім не бути згадок про одностатеві стосунки.

Один із яскравих прикладів  нещодавно Біллі Айліш звинуватили у квірбейтингу після виходу кліпу на пісню Lost Cause. На думку квір-шанувальників співачки, артистка постала у квір-образі, не будучи при цьому представницею ЛГБТ-спільноти.

Рейнбоувошинг

Один із різновидів колорвошингу — практик, які бренди та компанії використовують для просування своїх товарів і послуг, щоб постати у більш вигідному світлі для своїх покупців.

У випадку з рейнбоувошингом кольори прайд-веселки додаються на лого, одяг і аксесуари або використовуються у рекламних кампаніях для показової підтримки спільнот ЛГБТ+, коли насправді бренд або кампанія не здійснюють жодних реальних кроків на підтримку квір-спільнот.

 

Дивіться також:

Камала Харрис поучаствовала в прайде и стала 1-м вице-президентом США, который это сделал.

Жан-Поль Готьє: "Єдиний правильний шлях у стосунках - це повага до будь-якого вибору".

8 героев, которые носят одежду без привязки к гендеру (и не обязательно принадлежат к ЛГБТ).

 

 

 

Источник материала
Поделиться сюжетом