Українцям надали ковід-сертифікати, але в Європу з ними не пускають: в Мінцифри назвали причини
Українцям надали ковід-сертифікати, але в Європу з ними не пускають: в Мінцифри назвали причини

Українцям надали ковід-сертифікати, але в Європу з ними не пускають: в Мінцифри назвали причини

Українці, які пройшли повний курс вакцинації, в тестовому режимі можуть скористатися електронним документом в додатку "Дія". З його допомогою поки можна подорожувати територією України.

Про це повідомляється на сайті Міністерства цифрової трансформації України.

Навіщо потрібен сертифікат

Елетронний сертифікат є цифровим документом, що підтверджує проходження конкретним громадянином України повного курсу вакцинації.

У перспективі ковід-сертифікат дозволить українцям вільно в'їжджати в країни Європейського Союзу. Зараз вакциновані громадяни можуть скористатися документом всередині країни, наприклад, при відвідуванні масових заходів.

Сертифікати можна згенерувати в тестовому режимі в додатку "Дія". Для цього необхідно встановити останню версію програми.

Сертифікат в "Дії"

Після проходження вакцинації користувачам буде запропонована послуга формування сертифіката. Давши свою згоду, громадяни отримають згенерований сертифікат прямо в смартфоні.

У Міністерстві цифрової трансформації обіцяють, що для всіх українців послуга буде доступна вже до кінця липня. Зазначимо, на початок липня майже 1 мільйон громадян вже пройшли повну вакцинацію.

Чому не пускають до ЄС

Заступник міністра цифрової трансформації Олексій Віскуб розповів, що українці поки не можуть скористатися міжнародним сертифікатом для подорожей, так як Єврокомісія поки не визнала український документ.

Для цього Україна повинна підписати угоду з європейськими країнами. Наступний етап-приєднання до EUDCC-системи, що дозволяє перевіряти справжність електронних документів і підписів.

Сертифікат в "Дії"

Однак відомо, що українців пропускали в такі країни як Франція і Болгарія при наявності паперового аналога свідоцтва про вакцинацію. Це говорить про те, що окремі європейські країни вже визнають Національний сертифікат України.

Раніше портал MY.UA повідомляв про те, що хакери з усього світу намагаються зламати додаток "Дія": у Мінцифри пообіцяли за це мільйон.

Також ми писали, що прописка, не виходячи з дому: у Мінцифри анонсували нововведення.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

Источник материала
Автор статьи
Светлана Мусийко
Редактор новостей
Поделиться сюжетом