ФСБ залякувала Єсипенка тортурами, щоб він не відмовлявся від «вибитих» показів
ФСБ залякувала Єсипенка тортурами, щоб він не відмовлявся від «вибитих» показів

ФСБ залякувала Єсипенка тортурами, щоб він не відмовлявся від «вибитих» показів

ФСБ погрожувала політв'язню Владиславу Єсипенку, який перебуває у СІЗО в окупованому Криму, тортурами, щоб він не відмовлявся від своїх «вибитих» показів. 

Про це розповіла його дружина Катерина в ефірі Громадського радіо. За словами Катерини, після відмови від зізнання, яке Владислав зробив під тортурами, йому заборонили телефонувати додому, а листи рідним він передає через свого адвоката.

Після заяви про тортури Владислава спробували відправити у підвал, психологічно намагалися його переконати не відмовлятися від своїх показів, потрібних ФСБ.

«Фізично вони його ніби не чіпали. Були погрози та залякування подальшими тортурами. Нині до нього пускають адвокатів. Бо коли його катували, адвокатів не пускали. За станом його здоров’я ми не можемо стежити. Невідомо, як на нього вплинули тортури. Знаю, що минулого тижня у нього боліли нирки. Він просив про меддопомогу, але йому відмовили, бо лікаря у СІЗО нема», – розповіла Катерина.



Також вона описала умови, в яких утримують Єсипенка.

«Камера, у якій він зараз, розміром 3 на 4 метри, кисню мало, прогулянка – 1 година за добу. У камеру вилазять з унітаза щурі. У суботу – банний день і прогулянок нема. Він себе підтримує тим, що займається спортом навіть у тих умовах. Читає українські видання. Ми надсилаємо йому публікації про те, що про нього тут говорять, як підтримують. Влад пише, що в усіх політв’язнів Сімферополя одна надія – на обмін. Ніхто не сподівається на справедливий суд у Криму», – додала вона.

Нагадаємо, що 6 липня окупаційний «суд» Сімферополя продовжив арешт Єсипенку ще на шість місяців. Засідання «суду» відбулося в закритому режимі.

У Києві на Майдані Незалежності відбулася акція на підтримку Владислава Єсипенка, підтримати журналіста прийшли колишні політв’язні, зокрема письменник Станіслав Асєєв, який працював журналістом в окупованому Донецьку і два з половиною роки був заручником окупантів, і Олег Сенцов — український режисер, який провів п’ять років у російському полоні.

Єсипенко був затриманий окупантами 10 березня 2021 року після участі в акції до дня народження Тараса Шевченка в Сімферополі. У Центрі громадських зв'язків ФСБ Росії сказали, що затримали фрілансера нібито за збір інформації «в інтересах спецслужб України». Служба зовнішньої розвідки України вважає, що «ФСБ створює потрібний Кремлю фон для "святкування" роковин окупації Криму».

За словами адвоката журналіста Олексія Ладіна, остаточне обвинувачення Єсипенку буде за частиною 1 статті 222.1 і частини 1 статті 223-1, – виготовлення та зберігання вибухових речовин.

6 квітня Єсипенко на «суді» в Сімферополі вперше особисто розповів про жорстокі тортури у в'язниці.  

Також про тортури та знущання ФСБ Єсипенко розповів у своїх листах з неволі, які публікував Крим.Реалії.

Фото: з вільних джерел

Теги по теме
Новости Крым Общество аннексия Крыма
Источник материала
Поделиться сюжетом