Курс долара може впасти нижче 27 грн: експерт назвав причини
Курс долара може впасти нижче 27 грн: експерт назвав причини

Курс долара може впасти нижче 27 грн: експерт назвав причини

Зміцненню гривні сприяють високі ціни на товари українського експорту та очікувані 2,7 млрд доларів від МВФ.

За певних умов курс долара може впасти до 26,5 гривень.

Таку думку висловив президент Інвестиційної групи «Універ» Тарас Козак в коментарі ТСН.ua. Детальніше про курс гривні читайте в нашому матеріалі «Курс валют до кінця літа: що буде з доларом і які прогнози на осінь-2021».

За словами Тараса Козака, є низка чинників, які негативно впливають на курс гривні. Зокрема, національна валюта може піти вгору через зміни в керівництві Нацбанку. Зокрема, найближчим часом свої посади залишать очільники трьох департаментів та заступник голови правління Дмитро Сологуб.

«Це викликає певні побоювання на ринку. Це є сигналом про те, що політика Нацбанку може змінитися. Будь-які зміни завжди сприймаються як загроза курсу національної валюти, тому гривня може «просісти» ще більше», – каже експерт.

Другий фактор, що може сприяти послабленню гривні, – заяви щодо підвищення базової відсоткової ставки Федеральної резервної системи США. За прогнозами, у 2023 році облікова ставка зросте до 0,6%, а в довгостроковій перспективі – до 2,5%.

Це, за словами фахівця, може призвести до відтоку інвестиційних потоків з України – інвестори вкладатимуть кошти в американські цінні папери, дохідність на які зросте.

«Думаю, що курс буде біля 27 грн за долар. Хоча якщо не брати до уваги невизначеність, пов’язану зі зміною керівництва Нацбанку і підвищення облікової ставки ФРС США, національна валюта може зміцнитися до 26,5 грн/долар», – резюмував Тарас Козак.

Фахівець відзначає низку факторів, що впливатимуть на зміцнення гривні. Зокрема, влітку Україна може отримати «подарунок» від Міжнародного валютного фонду у розмірі 2,7 мільярда доларів.

«Це не кредит, а гроші, які Нацбанк отримає в золотовалютні резерви для підтримки стабільності національної валюти. Це теж сприятиме зміцненню гривні», – пояснює Тарас Козак.

Серед інших факторів, що позитивно впливатимуть на курс гривні, експерт відзначає високі ціни на товари українського експорту – руду, метали та аграрну продукцію, а також рекордний врожай. Опосередковано на валюту вплине наростальна швидкість вакцинації, що свідчить про те, що загроза великого локдауну якщо не відпадає, то як мінімум суттєво зменшується.

«Макроекономічна ситуація в Україні досить непогана. Інфляція вища за орієнтир Нацбанку, але вона усе-одно навряд чи перевалить за 10%. Бюджет перевиконується, в країні достатньо коштів для його виконання», – підсумовує Тарас Козак.

Нагадаємо, в перший тиждень липня курс долара спостерігався на рівні 27,2 – 27,4 грн.

Опитані ТСН.ua фінансові аналітики прогнозують, що найближчим часом гривня дещо зміцниться: у липні коливання національної валюти будуть у межах 27 гривень за долар.

Згідно з прогнозом, оприлюдненим Міністерством економіки, середньорічний курс долара очікується на рівні 29,1 грн/долар, а курс на кінець року – 28,8 грн/долар.

Источник материала
Поделиться сюжетом