Міністр культури Ткаченко приїхав на Буковину
Міністр культури Ткаченко приїхав на Буковину

Міністр культури Ткаченко приїхав на Буковину

15 липня 2021 року із робочим візитом на Буковину прибув міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко. Він зустрівся із губернатором області Сергієм Осачуком, з яким вони обговорили майбутні реставраційні роботи у церкві Трьох Святителів, що знаходиться на території ЧНУ імені Юрія Федьковича. Про це міністр повідомив на своїй сторінці у Facebook.

"Чернівецький університет. Атмосфера студентського кампусу, яка є тут, вражає не тільки абітурієнтів. Уявіть – навчатись чи працювати в одному з шести університетів світу, який поєднує в собі навчально-методичну роботу та одночасно є об’єктом ЮНЕСКО. Ба більше – в Україні він такий один. Тут гарно всюди. Корпуси, дендропарк, церква. До карантину середня кількість туристів складала 100 тисяч і чудово, що з пом’якшенням обмежень університет знову виходить на цю цифру.

До речі, про церкву. У ній проходять свою практику майбутні священики. А ще тут один із найгарніших куполів церков у нашій країні. Та є але. Церкві необхідні реставраційні роботи, бо стіни піддались тріщинам, ігнорування яких може мати дуже сумні наслідки. Тріщини необхідно стягувати, а також серйозно укріпити фундамент. Проектно-кошторисна документація розроблена, а отже залишилось знайти фінансування", - йдеться у дописі міністра.

Також Олександр Ткаченко відвідав Хотинську фортецю: "Хотинська фортеця – місце, де відчуваєш дух історії. Колишня велич споруд і сьогодні тримає планку, але час і навколишнє середовище беруть своє. Саме тому об’єкт став учасником програми "Велика Реставрація", і на ньому вже тривають повноцінно протиаварійні роботи. Наприклад, зараз у тому числі альпіністи розчищають поверхні стін від забруднення та антисептування. Далі – інєктування стін двохполімерними смолами.

Ми хочемо відновити фортецю, зберігаючи максимальну автентичність. Реставрація потрібна від даху до стін. Плюс, наявна ще одна глобальна проблема – каналізаційно-очисні споруди.

У вересні пройде 400 років з Хотинської битви. Тоді, завдяки нашим козакам, були розгромлені Османські війська, що намагалися проникнути в Європу. До цього часу плануємо закінчити ремонт даху, перекриття моста та зробити нові вбиральні", - зазначив міністр.

Теги по теме
Черновицкая область новости Черновцов министр
Источник материала
Поделиться сюжетом