"Різні погляди на "Північний потік-2": як Байден і Меркель на зустрічі обговорили питання України
"Різні погляди на "Північний потік-2": як Байден і Меркель на зустрічі обговорили питання України

"Різні погляди на "Північний потік-2": як Байден і Меркель на зустрічі обговорили питання України

Сполучені Штати й Німеччина підтримують суверенітет і територіальну цілісність України. Вашингтон та Берлін засуджують агресивну політику Росії та єдині у питанні посилення захисту східного флангу НАТО від зазіхань Москви. Про це заявив Президент США Джо Байден за підсумками зустрічі з канцлеркою Німеччини Анґелою Меркель.

Лідери двох країн зустрілися в Білому домі. Головною темою переговорів стали відносини з Росією і доля трубопроводу "Північний потік 2".

Джо Байден наголосив, що занепокоєний підтримкою будівництва газогону Берліном. Переконував: "Північний потік-2" загрожує енергетичній безпеці Європи.

"Ми підтримуємо суверенітет і територіальну цілісність України та продовжуватимемо разом захищати наших східних союзників у НАТО від російської агресії. Я глибоко занепокоєний перспективою запуску "Північного потоку 2".Сполучені Штати і Німеччина не дозволять Кремлю використовувати енергоносії як зброю, важіль тиску й погрози своїм сусідам. Ми запускаємо партнерство для підтримки енергетичної безпеки, стійких технологій та сприяння економічному зростанню в державах Центральної Європи й України", - наголосив Байден.

Водночас Анґела Меркель застерегла Кремль від порушення прав України як газотранзитної держави. І пригрозила Москві санкціями. За словами німецької канцлерки, "Північний потік-2" будують не замість, а як доповнення до вже наявного газогону. І Європа захищатиме інтереси України.

Втім, розбіжності у поглядах на енергетичну безпеку між Вашингтоном та Берліном залишаються. За підсумками перемов лідери США та Німеччини уклали "Вашингтонську декларацію". У документі - стратегічні пріоритети співробітництва країн. Це останній візит Анґели Меркель на посаді чільниці німецького уряду.

"У нас різні погляди на проєкт "Північний потік 2". Але хочу чітко заявити: Україна залишиться газотранзитною країною. Ми підтримуємо її суверенітет і територіальну цілісність. Саме тому беремо участь у Мінському процесі. І хочу застерегти, що діятимемо рішуче, якщо Росія не поважатиме права й інтереси України на транзит газу", - заявила Меркель.

Як повідомляв 5.UA, у Держдепі США зробили заяву про те, що "Північний потік-2" підриває безпеку України і східного флангу НАТО.

Теги по теме
Украина Северный поток-2 Ангела Меркель
Источник материала
loader
loader