7 роковини катастрофи літака МН-17: Євросоюз закликає Росію визнати свою відповідальність
7 роковини катастрофи літака МН-17: Євросоюз закликає Росію визнати свою відповідальність

7 роковини катастрофи літака МН-17: Євросоюз закликає Росію визнати свою відповідальність

Визнати свою відповідальність за катастрофу рейсу MH17 закликає Росію Євросоюз. Про це заявив глава європейської дипломатії Жозеп Боррель у заяві від імені країн ЄС.

Він висловив співчуття всім, хто втратив у трагедії своїх рідних. Та зауважив, що Європейський Союз підтримуватиме міжнародне розслідування у справі про збиття лайнера Малайзійських авіаліній.

"Європейський Союз глибоко співчуває усім, хто втратив рідних і близьких у цій трагедії. ЄС повністю підтримує усі заходи, спрямовані на встановлення справедливості для 298 жертв збитого рейсу MH17 та їхніх родичів. І наполягає на притягненні причетних до відповідальності згідно з Резолюцією Ради Безпеки ООН. ЄС бере до відома всі вже зроблені кроки й очікує, що Росія визнає свою відповідальність і повністю співпрацюватиме у розслідуванні, зокрема за допомогою тристоронніх переговорів із Австралією та Нідерландами", – сказав Боррель.

Також, Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова заявила, що Україна стежить за процесом і сприяє розгляду справи в суді.

Вона зазначила, що встановлення істини потребує кожен злочин, вчинений Росією в Україні.

"Спільно з партнерами з міжнародної спільної слідчої групи ми продовжуємо розслідування, яке спрямовано на встановлення інших осіб, причетних до цього злочину, в тому числі тих, хто здійснював запуск ракети та віддавав відповідні накази. Встановлення істини потребує кожен злочин, вчинений в умовах збройного конфлікту та пов’язаний із збройною агресією Російської Федерації на нашій землі", – сказав Ірина Венедіктова

Нагадаємо, 17 липня 2014 року пасажирський літак "Боїнг 777" Малайзійських авіаліній рейсу МН–17 прямував з Амстердама до Малайзіського Куала–Лумпура. Однак його політ закінчився у небі над українським сходом. Загинули усі 298 людей, які були на облавку, серед них – 80 дітей. Літак упав поблизу Торезу, що на Донеччині.

Створення міжнародного трибуналу з питання катастрофи – заблокувала в Радбезі ООН Росія. Тож з минулої весни у Нідерландах розглядали процедурні питання. За рік суд перейшов до розгляду по суті.

Слідство вже встановило: ракетна установка "Бук", з якої збили літак, належала 53–й зенітній бригаді Збройних сил Росії.Ракетний комплекс на Схід України привезли з Курська в ніч проти 17 липня, а після катастрофи повернули назад. Прокуратура показала супутникові знімки, які підтверджують: ракету запустили з тієї території Донецької області, яку контролювали окупаційні війська.

Перехоплені телефонні переговори 4–х обвинувачених свідчать: вони організовували транспортування "Бука", координували свої дії з Кремлем та спершу вірили, що збили український літак.

Серед головних підозрюваних троє кадрових російських військових – колишній "міністр оборони" так званої "ДНР" Ігор Гіркін–Стрєлков. І його підлеглі – так званий заступник міністра Сергій Дубинський, його підлеглий Олег Пулатов. І один українець – виконавець наказів Пулатова Леонід Харченко.

Жоден із них не тиснув на пускову кнопку Бука – але зробили це за їхнім наказом. Минулого місяця під час одного із засідань суду вперше прозвучало й те, що накази направити зенітно–ракетний комплекс "Бук" на окуповану територію віддавалися саме з Кремля. Вже у вересні в залі суду слово матимуть найближчі родичі загиблих.

Теги по теме
Россия MH17
Источник материала
loader
loader