У Держдепі та на Банковій заперечили тиск США на Україну через "Північний потік-2"
У Держдепі та на Банковій заперечили тиск США на Україну через "Північний потік-2"

У Держдепі та на Банковій заперечили тиск США на Україну через "Північний потік-2"

Радник Держдепартаменту США Дерек Шолле заперечив інформацію видання Politico про заклик Білого дому до української влади не критикувати майбутній договір між Вашингтоном та Берліном про компенсацію за "Північний потік-2".

Про це Шолле заявив під час свого візиту до Києва, передає "Європейська правда".

На запитання, чи тисне США на Україну в цьому питанні, американський службовець запевнив: "Ні. Україна – демократична країна, в неї є свій голос. Ми прагнемо близького і конструктивного партнерства з нашими українськими друзями. Такого, в якому ми відстоювали б наші спільні інтереси та цінності".

Він також опосередковано підтвердив інформацію The Wall Street Journal про погодження переліку заходів, які застосовуватимуть Німеччина та США, аби підтримати Україну після добудови російського газопроводу.

"Ми дійсно обговорювали з нашими німецькими колегами питання енергетичної безпеки України. Важливою є реальна і значна практична допомога Україні. Я поки не можу говорити про конкретику. Але це буде істотна підтримка її енергетичного сектору, яка гарантувала б енергетичну безпеку, ефективність та незалежність", – зазначив він.

На матеріал Politico відреагували і на Банковій. Радник керівника ОП Михайло Подоляк у коментарі "УП" запевнив, що рішення у питанні "Північного потоку-2" не можуть прийматися "за спиною тих, кому проєкт загрожує".

"Північний потік-2" – це взагалі не про економіку і лакшері-життя для окремих лобістів. Це виключно політичний, або навіть публічний і масштабний пропагандистсько-лобістський проєкт, який керівництво Росії хоче використовувати як зброю проти України та інших країн нашого регіону", – зазначив той.

За його словами, зі зведенням газопроводу в задуманому Росією вигляді, борються "на всіх рівнях як в Європі, так і в Америці".

Нагадаємо, США призупинили санкції проти "Північного потоку-2". Верховна Рада проголосувала за проєкт постанови звернення до Конгресу США. Українські парламентарі закликали ввести каральні обмеження проти учасників проєкту. 22 травня США включили в список санкцій низку російських суден та компанії, які пов'язані з "Північним потоком-2".

Нагадаємо, Україна закликала США застосувати санкції проти оператора "Північного потоку-2", але Штати від цього відмовилися. Голова Держдепу США Ентоні Блінкен заявив, що виведення Вашингтоном із-під санкцій оператора Nord Stream 2 має "практичне значення". Він нагадав, що будівництво газопроводу почалося 2010 року, і на момент, коли нова адміністрація США набула повноважень, проєкт був завершений на 90%. Тобто, за словами Блінкена, враховуючи майже завершене будівництво проєкту, в Держдепартаменті США дійшли висновку, що санкції проти Nord Stream 2 AG не завадили б Росії добудувати трубопровід.

10 червня компанія "Північний потік-2" завершила роботи з укладки труб першої нитки газопроводу "Північний потік-2". Морські ділянки трубопроводу, прокладені між Росією та Німеччиною, з'єднані між собою. Тривають роботи на другій нитці газопроводу.

22 червня помічник президента Сполучених Штатів із національної безпеки Джейк Салліван заявив, що американська влада продовжить вводити санкції проти російських компаній, що беруть участь у будівництві газопроводу "Північний потік-2".

Теги по теме
США Германия Северный поток-2
Источник материала
loader
loader