Відповідальність РФ та енергобезпека України: про що йдеться в заяві США і Німеччини щодо "Північного потоку-2"
Відповідальність РФ та енергобезпека України: про що йдеться в заяві США і Німеччини щодо "Північного потоку-2"

Відповідальність РФ та енергобезпека України: про що йдеться в заяві США і Німеччини щодо "Північного потоку-2"

Берлін і Вашингтон обіцяють Україні всілякі гарантії після запуску "Північного потоку", але приклад Будапештського меморандуму заставляє занепокоїтися.

Міністерство закордонних справ Німеччини опублікувало декларацію Вашингтона і Берліна щодо російського проєкту "Північний потік-2".

Текст документу був опублікований на сайті німецького МЗС. Про що у ньому йшлося, тезово підсумовує ТСН.ua.

Відповідальність Росії за агресію проти України

"США та Німеччина рішуче підтримують суверенітет, територіальну цілісність, незалежність України та європейський шлях, яким вона пішла. Сьогодні ми підтверджуємо, що вживатимемо заходи проти російської агресії та російської руйнівної діяльності в Україні та за її межами", — йдеться в повідомленні.

США пообіцяли підтримати зусилля Німеччини та Франції щодо досягнення миру на сході України завдяки переговорам у Нормандському форматі.

Німеччина обіцяє активізувати свої зусилля у Нормандському форматі, щоб забезпечити реалізацію Мінських угод.

Енергетика як зброя РФ

Берлін та Вашингтон зобов’язалися координувати свої дії та реагувати на російську агресію та руйнівну діяльність, включаючи російські спроби використати енергію як зброю.

"Якщо Росія спробує використовувати енергію як зброю або вчинити подальші агресивні дії проти України, Німеччина діятиме на національному рівні та закликатиме Європейський Союз до ефективних заходів, включаючи санкції, які обмежуватимуть спроможності Росії щодо експорту до Європи в енергетичному секторі, в тому числі що стосується газу, а також застосовуватиме ефективні заходи в інших економічно важливих сферах", — обіцяють країни.

Наголошується, що зобов'язання спрямоване на те, аби Росія не використовувала трубопровід для досягнення агресивних політичних цілей.

США і Німеччина запевняють, що підтримують енергетичну безпеку України, а також Центральної та Східної Європи.

Збереження транзиту газу через Україну

США та Німеччина сходяться на думці, що в інтересах України та Європи продовжувати транзит газу через Україну після 2024 року. Відповідно до цієї точки зору, Німеччина зобов'язується використовувати всі доступні засоби впливу, щоб забезпечити продовження угоди про транзит газу з Росією до десяти років і призначити для цього спеціального посланника. Переговори повинні розпочатися якомога швидше, але не пізніше 1 вересня. Сполучені Штати покладаються на повну підтримку цих зусиль.

Інвестиції

Німеччина та США намагатимуться заохочувати та підтримувати інвестиції в Зелений фонд для України щонайменше на 1 млрд. доларів США, в тому числі від третіх сторін.

Спочатку Німеччина додасть до фонду як мінімум 175 мільйонів доларів як грант і працюватиме над збільшенням своїх зобов’язань у найближчі фінансові роки. Фонд сприятиме використанню відновлюваних джерел енергії, розвитку водню як енергоносія, підвищуватиме енергоефективність.

Німеччина продовжуватиме сприяти двостороннім енергетичним проєктам з Україною, зокрема у сферах відновлюваних джерел енергії та енергоефективності, а також підтримку поступового відмови від вугілля. Це також включає призначення спеціального посланника із спеціально виділеними коштами — 70 мільйонів доларів США.

Німеччина також готова надати Києву "пакет стійкості", який підтримуватиме енергетичну безпеку України. Сюди також входить технічна допомога для інтеграції України до європейської електричної мережі.

Також Берлін обіцяє допомогти Україні у кібербезпеці, підтримати зусилля з реформування українського енергетичного сектору та допомогти розробити варіанти модернізації українських газотранспортних систем.

Нагадаємо, що Меркель обговорила з Путіним "Північний потік — 2" і транзит газу через Україну.

Раніше повідомлялося, що Зеленський на зустрічі з Байденом 30 серпня в Вашингтоні обговорить російський проект "Північний потік — 2" як виклик безпеки для України і Європи.

Новини світу: будівництво "Північного Потоку-2" – нові деталі домовленостей США та Німеччини

Новини світу: будівництво "Північного Потоку-2" – нові деталі домовленостей США та Німеччини

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Источник материала
loader
loader