Литва пропонує надати Україні ПДЧ в НАТО в обмін на "Північний потік-2"
Литва пропонує надати Україні ПДЧ в НАТО в обмін на "Північний потік-2"

Литва пропонує надати Україні ПДЧ в НАТО в обмін на "Північний потік-2"

КИЇВ. 22 липня. УНН. Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс вважає, що умовою для запуску в дію газопроводу "Північний потік-2", могло би стати виведення російських військ з України або чітка перспектива членства в НАТО для України. Про це інформує УНН з посиланням на Delfi.

Деталі

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс назвав помилкою угоду США і Німеччини по газопроводу Nord Stream 2("Північний потік - 2"), проте стверджує, що у країн Заходу ще є важелі, щоб отримати для України вигоду від проекту, що знаходиться в стадії завершення.

"... умовою для початку дії газопроводу, який прокладається в Балтійському морі з Росії до Німеччини, могло би стати виведення російських військових з України або чітка перспектива членства в НАТО для України", - заявив Ландсбергіс.

Міністр сказав це після того, як США і Німеччина вирішили досягти домовленості з приводу Nord Stream 2.

"Я вважаю, що це помилка, і ця помилка буде дорого коштувати. Бачу можливості виправити цю помилку... якщо б Україні був запропонований план дій щодо членства в НАТО або відкриття газопроводу було б використано як важіль, щоб вимагати виведення російських військ з території України", - додав він.

За словами глави литовської дипломатії, новий газопровід - "величезна перемога" для російського президента Володимира Путіна, а "за цю перемогу він повинен платити дійсно високу ціну".

"Це серйозний важіль, і є можливість використовувати цей важіль якось мінімально позитивно. Якщо це не буде зроблено, то це буде поразкою... перш за все, для тих держав, які домовилися про це з Nord Stream 2", - сказав Ландсбергіс.

Доповнення

В угоді США і Німеччини передбачено, що Вашингтон відмовляється від намірів ввести санкції для учасників проекту Nord Stream 2, проте можливість санкцій Євросоюзу для Москви зберігається, якщо Росія буде використовувати газопровід як інструмент енергетичного тиску. В угоді також йдеться про намір зберегти транзит газу через Україну.

Nord Stream 2 вдвічі збільшить потужність коридору експорту російського газу з Росії до Німеччини, а це дозволить Москві виключити Україну як державу транзиту російського газу, яка отримує за це мільярди євро.

Німеччина обіцяє скористатися всіма важелями, щоб переконати Росію продовжити на термін до десяти років договір про транзит газу через Україну, який повинен закінчитися в кінці 2024 року, незважаючи на старт Nord Stream 2.

Прокладання Nord Stream 2 повинно бути завершено до кінця цього літа.

Теги по теме
Украина НАТО Литва Северный поток-2
Источник материала
Поделиться сюжетом