Живопис, фотографія та поезія: Найцікавіші виставки в Києві, які варто відвідати
Живопис, фотографія та поезія: Найцікавіші виставки в Києві, які варто відвідати

Живопис, фотографія та поезія: Найцікавіші виставки в Києві, які варто відвідати

Кураторський проєкт “Причина зникнення”

Із 27 липня до 14 серпня 2021 року у ЦСМ “Білий Світ”

“Причина зникнення” — групова виставка українських митців у форматі “тотальної інсталяції”, у межах якої куратори Леся Кульчинська та Єгор Анцигін відмовляються від звичних експозиційних прийомів і показують те, що художники ховають від глядачів.

Простір виставки запрошує до занурення в ситуацію, яка до кінця не відкрита відвідувачам, і у якій місце людини не визначено. Твори, представлені на експозиції ніби намагаються дати відповідь на важливі запитання: “Чи можна назвати твором мистецтва те, чого формально не видно чи чого взагалі немає? Де знаходиться та грань, що відділяє мистецтво від усього іншого, і яка її функція? Як не відштовхнути те, що не піддається розумінню? Чи може затемнення, а не висвітлення, бути процедурою пізнання?”

Виставка “Причина зникнення”
Виставка “Причина зникнення”
Виставка “Причина зникнення”

Серед учасників виставки — Катерина Берлова, Антон Варга, Саша Гречка, Олександр Єльцин, Артем Ібадулаєв, Генріетта Левицька, Катерина Лібкінд та інші митці.

Дізнайтеся більше про подію за посиланням.

“Чутливість. Сучасна українська фотографія”

Із 29 липня до 5 серпня 2021 року у Мистецькому Арсеналі

Фотовиставка постане у дев’яти залах Старого арсеналу і представить роботи понад шестидесяти авторів та художніх об’єднань, визнаних митців та молодих фотографів.

Мета проєкту — розповісти про фотографію як документ часу, соціальну критику, спостереження, фантазію та спосіб розповісти про себе. Виставка “Чутливість. Сучасна українська фотографія” репрезентує множинність методів роботи із фотографічним медіумом в Україні протягом майже трьох останніх десятиліть і представить роботи як самодостатній вид, що сформувався у системі сучасного українського мистецтва на початку 1990-х років.

Куратори виставкового проєкту Максим Горбацький, Соломія Савчук та Олександр Соловйов пропонують подивитися на цей шлях цілісно та розгорнуто, окресливши те, що вони називають “загальною картиною”.

“Попри те що виставка охоплює широке коло авторів та явищ, її акцент не на хронології чи енциклопедичності — а на процесах у самому медіумі. Фотографічна оптика дає змогу відчути та осмислити час на відносно короткій дистанції. А це можливо, не лише занурюючись у контекст історії, що насичена подіями та трансформаціями, але й демонструючи різні підходи до фотографії як такої, проявляючи ті її внутрішньовидові колізії, які припали на цей час” — повідомляється в описі виставки.

Повний список учасників та учасниць проєкту можна знайти на сторінці виставки.

Виставковий проєкт Катерини Косьяненко "Список кораблів" у NAMU

Із 28 липня до 8 серпня 2021 року

Із 28 липня в Національному художньому музеї України триватиме виставковий проєкт Катерини Косьяненко “Список кораблів”, в якому представлено роботи, що увійшли до арт-буку — однойменної збірки поета Сергія Жадана. Книгу було опубліковано в 2020 році у видавництві Meridian Czernowitz. В оформленні книги було використано 9 живописних творів художниці. Окрім них, глядачі матимуть змогу побачити ще три нових роботи мисткині.

У співпраці письменника та художниці поєднується поетичне слова та художній образ. “Мені йшлося про надзвичайно логічний процес єднання двох митців, двох співзвучних особистостей. (...) Сучасний живопис Катерини, який тісно переплетений з її любов’ю до старовинних слов’янських мотивів, неймовірно точно поєднався тут з поезією Сергія Жадана, про що неодноразово говорив і сам поет”, — розповідає Тетяна Швед Безкоровайна, кураторка виставкового проєкту, директорка S.T. ART Foundation.

Відкриття виставки “Список кораблів” відбудеться у Національному художньому музеї України 28 липня о 18:00 за участі Сергія Жадана, Катерини Косьяненко та кураторки проєкту Тетяни Швед Безкоровайної.

Більше про проєкт “Список кораблів” на офіційній сторінці музею

Вибрані роботи Лесі Хоменко із серій “Моржі” та “Велетні” у Voloshyn Gallery

Із 2 серпня 2021 року

У Voloshyn Gallery будуть представлені вибрані роботи Лесі Хоменко із серій “Моржі” та “Велетні” у новій онлайн вьювінг рум. Із 2 серпня 2021 року онлайн-кімната буде доступна для перегляду у всьому світі, ексклюзивно на сайті галереї.

“Велетні” — один з перших проєктів Лесі Хоменко, над яким художниця працювала з 2006 по 2012 рік. Це серія широкоформатних картин, на яких звичайні люди — “герої” сучасного світу — представлені з “жаб’ячої точки зору”. В своїй практиці художниця звертається до своєї східно-європейської ідентичності, пов’язаної з українською академічною художньою системою. У своїх ранніх роботах мисткиня водночас критикує і переосмислює елементи візуальної мови, вкорінені в пост-радянській фігуративній школі.

“Вдаючись до субверсивної афірмації (підривного ствердження), я деконструюю зміст епічної картини, виводжу її з поля стародавніх міфів, шукаючи нового героя. Мене також цікавить, наскільки сильним виявився історичний “розлам” в культурі пострадянських країн, коли на початку 90-х на цю територію стрімко ввірвалось все західне мистецтво нараз, без переосмислення його історичної логіки. Моя трансформація “великого стилю” — одна зі спроб повернути культурі історичний вимір”, — розповідає про свою роботу Леся Хоменко.

Серія “Моржі” — це продовження “Велетнів”, де авторка розглядає свої роботи як деконструйований інструмент фасаду державної репрезентації. У центрі уваги — тема спорту, як головного замінника батального міждержавного протистояння. Художницю зацікавив репрезентативний аспект моржування - момент тріумфу після виходу з крижаної води.

Більше про виставку робіт Лесі Хоменко тут.

Виставка “Futurespective: майбутнє очима українських митців” у Центрі Сучасного Мистецтва М17

Із 30 липня до 27 серпня 2021 року

Робота Василини Врублевської в межах проєкту Futurespective
Робота Алевтини Кахідзе для проєкту Futurespective
Робота Миколи Толмачова для проєкту Futurespective

Виставка присвячена роботам, створеним у рамках масштабного артпроєкту журналу Vogue UA, що присвячений 30-річчю Незалежності України і демонструє погляд художників на тему майбутнього. Серед учасників — Василина Врублевська, Артем Волокітін, Алевтина Кахідзе, Роман Мінін, Маша Рева та Іван Грабко, Арсен Савадов, Маша Шубіна, Ілля Чичкан, Тіберій Сільваші, Julie Poly.

30 українських митців представили 30 різних поглядів на світ і майбутнє. Художник Віталій Кравець міркує над безвихіддю екологічного майбутнього планети на прикладі чорнобильської аварії. Скульптор Олексій Золотарьов втілює непередбачуваність у триптиху “Мутація”.

“Дискурс проєкту — майбутнє в усьому його різноманітті. Художники не мають на меті його передбачити. Але вони, кожен у своїй особливій манері, висловлюють якусь колективну пам’ять, тривожність сьогодення, передчуття прийдешніх подій. Виставка виходить ретроспективою і анонсом водночас. Є в мистецтва така унікальна властивість: проживати майбутнє вже сьогодні, уявляючи ідеальне — здійсненим”, — коментує кураторка виставки Світлана Старостенко.

Дивіться також:

Photo Kyiv 2021: У "Софії Київській" пройде міжнародна виставка фоторобіт "Не|видиме життя".

Art Seasons. Verbalisation: У Києві відкрилася виставка молодих українських художників.

виставки
сучасне мистецтво
київ
Источник материала
Поделиться сюжетом