6 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Як Швеція пережила пандемію без суворого карантину?
Як Швеція пережила пандемію без суворого карантину?

Як Швеція пережила пандемію без суворого карантину?

Минулого року увесь світ почав вводити жорсткий карантин, щоб запобігти розповсюдженню коронавірусу COVID-19. Швеція не стала слідувати такому прикладу і зробила ставку на колективний імунітет. Карантинні заходи у Швеції були значно м’якшими і в основному носили рекомендаційних характер.

Про це йдеться в матеріалі ВВС.

Таке рішення влада Швеції прийняла, щоб мінімізувати економічні збитки, які могла принести зупинка промисловості та закриття сфери послуг.

Наприклад, навесні 2020-го у Швеції дозволялося збиратися групами до 50 осіб, ближче до зими максимальну кількість учасників групи знизили до восьми. Проте таке обмеження діяло недовго. Навчальні заклади у Швеції теж продовжували працювати у звичному режимі.

У Швеції на вулицях міст люди ходять без масок. Фото: ВВС

Рекомендації щодо носіння масок шведи отримали лише в січні 2021-го року. До цього на вулицях міст людину в масці можна було побачити дуже рідко.

Декілька місяців тому у Швеції стартувала вакцинація від COVID-19. Вона також добровільна. Щеплення від коронавірусу не зобов’язані робити навіть медики, на відміну від більшості європейських країн. Також ніяких обмежень для шведів, які не хочуть вакцинуватися, не ввели.

Чому та трапилося

Аналітики зазначають, що шведська ситуація унікальна. Адже в країні люди довіряють владі і дотримуються навіть необов’язкових рекомендацій.

Проте шведська стратегія також не ідеальна. Італійські науковці вивчали статистику смертей з 67 країн світу. Вони виявили, що у 2020-му у Швеції кількість померлих перевищила середньорічні показники значно більше, ніж в інших країнах Північної Європи. У Фінляндії показник надлишкової смертності був нижчим у шість разів, у Німеччині, Естонії та Латвії – у два рази.

Маскового режиму в транспорті не дотримувалися. Фото: ВВС

Проте дослідження також показало, що у деяких країнах, де вводили жорсткі обмеження цей показник вищий, ніж у Швеції: у Польщі – у два рази, у Росії – у три рази.

Схожий результат показує і офіційна статистика смертності від коронавірусу в країнах. Так у Швеції кількість летальних випадків від COVID-19 у 10 разів вище, ніж у сусідніх Фінляндії і Норвегії, і у 1,5 рази вище, ніж в Німеччині та Естонії. Проте статистика смертності від коронавірусу у Швеції поступається тій самій Польщі і Литві.

Економіка Швеції

Швеція – єдина країна в Європі, яка не ввела локдаун у 2020-му, коли пандемія коронавірусу знаходилася у розпалі. Таким чином спад ділових активностей в країні не був таким сильним, як в інших країнах Європи, а відновлення активно.

Проте зовсім уникнути падіння економіки не вдалося. За рік ВВП Швеції упав на 2,8%. Цей показник кращий, ніж в Іспанії, Італії і Франції, де економіка постраждала на 8-10%. Проте результати Швеції не найкращі в Європі. У сусідній Норвегії ВВП упав на 0,8%, у Литві – на 0,9%, у Данії – на 2,1%.

Нагадаємо, що в Україні отримати щеплення від коронавірусу може кожен охочий.

Раніше повідомлялося, що в Україні продовжать карантин.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас у Telegram та Viber.


Источник материала
Автор статьи
Цыбуля Надежда
Редактор новостей
Поделиться сюжетом