“Байконур. Вторгнення”: У прокат вийшов фільм про проникнення українських дослідників на діючий космодром
“Байконур. Вторгнення”: У прокат вийшов фільм про проникнення українських дослідників на діючий космодром

“Байконур. Вторгнення”: У прокат вийшов фільм про проникнення українських дослідників на діючий космодром

5 серпня 2021 року на великі екрани вийшов український документальний трилер "Байконур. Вторгнення".

Автори фільму — Ангел Ангелов, який виступив у ролі оператора та режисера, і Дмитро Громов — головний герой кінокартини. Обидва є дослідниками проєкту Insiders, які професійно займаються екстремальними урбаністичними дослідженнями (Urban Exploration).

Дмитро Громов
Ангел Ангелов

Фільм “Байконур.Вторгнення” — розповідає про те, як українські дослідники здійснили нелегальну подорож на засекречений космодром Байконур, що знаходиться на території Казахстану. До 2050 року космодром перебуває під юрисдикцією РФ, і там діє російське законодавство. Якби героїв фільму спіткала невдача і їх упіймали, вони могли би потрапити у в’язницю на термін від 8 до 20 років за “шпигунство і розголошення державної таємниці”.

Метою дослідників було непомітно проникнути до законсервованих ангарів, в яких знаходяться радянські космічні шатли Буран та Буря, і на власні очі побачити запуск ракети “Союз”. Дмитро Громов і Ангел Ангелов ретельно документували свій небезпечний шлях на космодром, який пролягав через 50 кілометрів дикої пустелі, де температура в липні сягала до 47 градусів за Цельсієм.

Експедиція відбувається у надскладних умовах, де спека, зневоднення, голод, фізичне і психологічне виснаження — не єдині труднощі, із якими зіштовхнулися Ангелов і Громов. Надзвичайні обставини змушують героїв віднайти нові сторони власної особистості і ризикована мандрівка перетворюється на своєрідне психологічне випробування і пізнання самого себе.

Кадр із фільму “Байконур.Вторгнення”
Кадр із фільму “Байконур.Вторгнення”

“Для мене фільм ”Байконур.Вторгнення” — це дослідження людської природи через призму неймовірної пригоди. А також це мрія. Мрія побачити та зафільмувати з нелегальної точки те, що не під силу кожному. Побачити на власні очі запуск справжньої ракети, дослідити радянські космічні кораблі та, звісно, відзняти документальне пригодницьке кіно”, — розповідає Ангел Ангелов.

Кадр із фільму “Байконур.Вторгнення”
Кадр із фільму “Байконур.Вторгнення”

У фільмі присутні архівні документальні кадри, які розповідають глядачу про історію космічної програми "Енергія-Буран", що популяризувалась у СРСР та стала активним джерелом радянської пропаганди в період Холодної війни.

Ангел Ангелов і Дмитро Громов показують зворотній бік історії — реальність, яка сьогодні панує на колись легендарному військовому об’єкті, звідки в 1961 році відбувся перший політ людини в космос. Адже це місце, де не просто будували шатли для космічних досліджень, але й створювали небезпечну зброю, єдиним призначенням якої було знищення людей на іншому боці планети.

Кадри з фільму “Байконур.Вторгнення”, реж. Ангел Ангелов

Ще одна особливість стрічки “Байконур. Вторгнення” — оригінальна музика, яку спеціально для фільму створили Артем Бабурін і Дмитро Авксєнтьєв (Koloah).

Дізнайтеся більше про фільм за посиланням.

Дивіться також: 

Тарантино не разрешал Кристофу Вальцу репетировать диалоги из "Бесславных ублюдков" с другими актерами.

"Чунцінський експрес": В Україні покажуть відреставрований культовий фільм Вонга Карвая.

документалістика
українське кіно
Байконур
Ангел Ангелов
Дмитро Громов
Теги по теме
украинское кино
Источник материала
Поделиться сюжетом