2 июня, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Бійтеся сонця в серпні: на Землю насуваються геомагнітні бурі
Бійтеся сонця в серпні: на Землю насуваються геомагнітні бурі

Бійтеся сонця в серпні: на Землю насуваються геомагнітні бурі

Три сонячні бурі вдарять по Землі в серпні: 10, 24 і 29 числа цього місяця. Очікується, що вітер, який рухається зі швидкістю більше мільйона кілометрів на годину, охопить планету.

Подробиці повідомляє Лабораторія рентгенівської астрономії Сонця.

Впливає не тільки на техніку, а й самопочуття  

У період активної частини 11-річного циклу активності Сонця ті, хто використовує телескопи, оснащені спеціальними сонячними фільтрами, щоб вдивлятися в світило або фотографувати його, можуть побачити темні плями, що засівають поверхню. Космічні обсерваторії виявляють короткочасні, але яскраві і потужні спалахи - інтенсивні сплески радіації і найбільші вибухові явища в нашій Сонячній системі - триваючі від декількох хвилин до годин.

Сонячні бурі не є небезпечними для людей на поверхні Землі. Але якщо людина чутлива до цього явища, вона відчує на собі якийсь вплив – головні болі різного ступеня інтенсивності. Поки ми залишаємося на поверхні Землі, де захищені покривом атмосфери, не повинні боятися геомагнітних сплесків, але запастити болезаспокійливими не завадить.

Показники лабораторії рентгенівської астрономії Сонця на серпень

З іншого боку... сонячні бурі можуть бути небезпечними для технологій. Коли корональний викид маси, або CME, вдаряється в атмосферу Землі, він викликає тимчасове обурення магнітного поля. Якщо планета опиняється на шляху КВМ, заряджені частинки врізаються в атмосферу, порушують роботу супутників на орбіті і навіть призводять до їх відмови. Також покривають радіацією літаки в небі. Вони можуть порушити роботу телекомунікаційних і навігаційних систем, вплинути на електромережі і, як відомо, викликають відключення електрики в цілих містах або навіть регіонах.

Чим небезпечна сонячна буря в космосі?

Частинки дуже високих енергій КВМ можуть викликати радіаційне отруєння людей та інших ссавців. Вони були б небезпечними для астронавтів без спеціального захисного екрану, скажімо, астронавтів, що летять на Місяць. Великі дози можуть бути фатальними.

Корональний викид маси Сонця, що викликає геомагнітні бурі

Запам'ятайте: шторми на сонці - це природне явище. Вони відбуваються вже мільярди років. Не варто їх побоюватися, але і нехтувати спалахами теж не рекомендується, особливо чутливим людям.

Раніше портал MY.UA повідомляв, що Хмельницький "поплив" через негоду, потужну зливу та град розміром з вишню.

Також ми писали, що блискавка вбила 17 гостей на весіллі: стихія не пощадила і нареченого.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber

Источник материала
Автор статьи
Елизавета Супивская
Редактор новостей
Поделиться сюжетом