“Титан” Дюкурно, українські прем’єри і не тільки: Що подивитися на Одеському кінофестивалі — 2021
“Титан” Дюкурно, українські прем’єри і не тільки: Що подивитися на Одеському кінофестивалі — 2021

“Титан” Дюкурно, українські прем’єри і не тільки: Що подивитися на Одеському кінофестивалі — 2021

Із 14 до 21 серпня відбудеться Одеський міжнародний кінофестиваль, програма якого цьогоріч насичена найгучнішими прем'єрами з Каннського кінофестивалю  серед них "Титан" Джулії Дюкурно та "Аннетт" Леоса Каракса, а також включає в себе чимало яскравих українських стрічок.

Особливою родзинкою для кіноманів стане ретроспектива фільмів польського режисера-класика Кшиштофа Кесльовського, до якої увійшли стрічка "Аматор", культова трилогія "Три кольори" і психологічна драма "Подвійне життя Вероніки".

Розповідаємо про 10 найцікавіших фільмів, які варто подивитися, якщо ви плануєте відвідати Одеський кінофестиваль в 2021 році.

 "Титан"

Режисерка: Джулія Дюкурно

Тілесний хоррор-трилер, який у липні цьогоріч здобув "Золоту пальмову гілку" 73-го Каннському кінофестивалю і приніс історичну перемогу режисерці Джулії Дюкурно — вона стала другою жінкою-режисером, що отримала цю нагороду.

Офіційний синопсис стрічки не розкриває усіх подробиць сюжету: "Після низки чудернацьких злочинів батько возз'єднується із сином, який зник безвісти 10 років тому. Титан: стійкий до високих температур та корозії метал зі сплавами значної міцності", проте критики найбільш впливових видань назвали картину Дюкурно "шокуючим фільмом" і "одним із найбільш диких фільмів, що коли-небудь демонструвалися в Каннах".

 

"Чоловік, який продав свою шкіру"

Реж. Каутер Бен Ганія

Історія про Сема Алі  молодого, чутливого та імпульсивного сирійця, який виїхав зі своєї країни до Лівану, аби уникнути війни. Щоб мати можливість подорожувати Європою і жити зі своєю коханою, він погоджується на татуювання на своїй спині від одного з найпопулярніших сучасних художників. Перетворивши власне тіло на престижний витвір мистецтва, Сем розуміє, що його рішення насправді зовсім не означає свободу.

У головних ролях: Ях'я Магайні, Діа Ліан, Кун Де Боу, Моніка Белуччі.

 

"Із зав'язаними очима"

Режисер: Тарас Дронь

Головна героїня фільму Юля (роль якої виконує Марина Кошкіна)  молода спортсменка боїв без правил, ММА, яка втратила свого нареченого на війні. Дівчина кидає спорт і починає нові стосунки, щоб звільнити себе від ролі вдови героя війни, яку нав'язує їй суспільство.

У 2020 році стрічка отримала нагороду "Найкращий фільм конкурсу "1-2" Варшавського міжнародного кінофестивалю.

 

"Королі репу"

Реж. Мирослав Латик

Сімнадцятилітній випускник сільської школи  хлопець на прізвисько Казан, понад усе мріє стати відомим репером та підкорити серце Свєти. Заради своїх мрій він готовий ризикнути, але обставини спрямовують його життя у іншому напрямку.

Головні ролі у фільмі виконали Михайло Дзюба, Антон Вельбой, Ірма Вітовська-Ванца.

Кадри з фільму "Королі репу"

 

"Найгірша людина у світі"

Режисер: Йоахім Трієр

Франко-скандинавська драма, яка здобула приз за найкращу жіночу роль на Каннському кінофестивалі у 2021 році.

Юлії виповнюється тридцять  її життя сповнене екзистенційного безладу, а деякі таланти так і залишаються нереалізованими. Її старший бойфренд Аксель  успішний художник коміксів, наполягає на одруженні. Однієї ночі вона влітає на вечірку і знайомиться з молодим і привабливим Ейвіндом. Невдовзі вона розриває стосунки з Акселем і занурюється в черговий роман, сподіваючись владнати своє життя. Та їй доведеться зрозуміти, що деякі речі вже не виправити.

 

"Стоп-Земля"

Режисерка: Катерина Горностай

"Якщо не наважишся, ніколи не знатимеш"  так звучить слоган української драми про дорослішання, яка у 2021-му стала переможцем Берлінале і отримала "Кришталевий ведмідь" конкурсу Generation 14plus.

Головна героїня, 16-річна Маша, вчиться у звичайній київській школі. Не почуватися дивно та відсторонено в колективі їй допомагають близькі друзі Яна та Сеня, по-своєму переживаючи напружену шкільну буденність. Окрім майбутніх екзаменів, вийти із зони комфорту Машу змушує закоханість в однокласника Сашу. Вона розуміє: якщо не наважишся  ніколи не знатимеш, чи є щось у відповідь.

 

"Аннетт"

Режисер: Леоc Каракс

Фільм-відкриття Каннського кінофестивалю 2021 й одна з найбільш очікуваних прем'єр. Англомовний дебют і мюзикл Леоса Каракса, у якому головні ролі зіграли Адам Драйвер і Маріон Котійяр.

Історія стендап коміка Генрі і співачки на ім'я Енн розгортається в Лос-Анджелесі. Їхні ідеальні стосунки змінюються назавжди після народження дівчинки Аннетт  незвичайної дитини, у якої із часом з'являються надприродні здібності.

 

"Пам'ять"

Режисер: Апічатпонг Вірасетакул

Головна героїня Джессіка (Тільда Свінтон) подорожує із Шотландії в Колумбію, щоб провідати свою сестру, але їй не дають спокою дивні звуки. Вона прокидається посеред ночі від звуків вибухів і згодом починає думати про причину їхньої появи. Апічатпонг Вірасетакул у своєму фільмі робить згадку кривавої громадянської війни в Колумбії та колоніального минулого країни.

За словами режисера, стрічка розповідаєпро колективну пам'ять, яка може призвести до страху. "У 1970-80-х роках в Колумбії було дуже небезпечно, значно більше, ніж зараз. Коли ви їхали в автомобілі, могла вибухнути бомба, іноді рух зупинявся, і ви не знали чому. Люди починали уявляти, що могло статися, і приходив страх. Фільм про це, про очікування чогось невідомого",  розповів про свою роботу Апічатпонг Вірасетакул.

 

"Велика свобода"

Режисер: Себастіан Майзе

У повоєнній Німеччині Ганс знову і знову потрапляє до в'язниці за гомосексуальність. Через пункт 175 його прагнення до свободи систематично знищується. Єдиними постійними стосунками в його житті стає з'язок із давнім співкамерником Віктором, засудженим за вбивство. Те, що починається з огиди, перетворюється на щось, що називається коханням.

Стрічка отримала приз журі секції "Особливий погляд" 73-го Каннського кінофестивалю.

 

"Подвійне життя Вероніки"

Режисер: Кшиштоф Кесльовський

Одна з картин польського класика Кшиштофа Кесльовського, що цього року  показажуть на ОМКФ в рамках програми "Ретроспектива".

Фільм, у якому акторка Ірен Жакоб грає одразу двох героїнь  Вероніку, що живе в Польщі, і Веронік, що живе в Парижі. Вони не знають одна одну. Вероніка влаштовується в музичну школу, наполегливо працює, але втрачає свідомість і помирає під час першого виступу. У цей момент життя Веронік, схоже, змінюється і вона вирішує не бути співачкою.

Кадр із фільму "Подвійне життя Вероніки"

 

Дивіться також:

"Байконур. Вторгнення": У прокат вийшов фільм про проникнення українських дослідників на діючий космодром.

Первый взгляд: Клинт Иствуд в роли актера и режиссера в фильме "Мужские слезы".

Квентін Тарантіно хотів би зняти "хороше кіно" з Адамом Драйвером у ролі Рембо.

 

кіно
Одеський міжнародний кінофестиваль
українське кіно
Теги по теме
Кино украинское кино
Источник материала
Поделиться сюжетом