Мінфін готує новий податок: кому доведеться платити 18% за покупки
Мінфін готує новий податок: кому доведеться платити 18% за покупки

Мінфін готує новий податок: кому доведеться платити 18% за покупки

Міністерство фінансів готує новий законопроект, який дозволить контролювати не тільки доходи, а й витрати громадян.

Про це йдеться в матеріалі OBOZREVATEL.

Новий закон може вступити в дію уже наступного року після закінчення дії податкової амністії, яка стартує 1 вересня і триватиме рік.

Тепер, якщо сім’я робить великі покупки, але не зможе пояснити, звідки у неї на це гроші, то доведеться сплатити 18% податку.

Про законопроєкт

Зараз українська податкова отримує відомості лише про офіційні доходи громадян. Проте Мінфін готує законопроєкт – про непрямі методи контролю доходів.

Українці платитимуть новий податок. Ілюстрація

Як розповідає директор департаменту з питань праці Державної служби праці Володимир Гончарук, ідея нововведення в тому, щоб українці протягом року з 1 вересня 2021-го до 1 вересня 2022-го розповіли про те, що заробили в тіні – готівку, цінні папери або нерухомість. Потім заплатили податок від 5% до 9% і пройшли податкову амністію.

За словами генеральної директорки компанії Е.С.Консалтінг Олександри Томашевської, після податкової амністії необхідно посилити правила, інакше нічого не зміниться і від неї не буде толку.

Що зміниться

Згідно законопроєкту, якщо українець зробить велику покупку – путівку, дорогу техніку, машину і подібне, то податкова служба отримає інформацію від банку про відповідні транзакції. Після цього громадянин повинен буде пояснити, звідки у нього гроші на таку покупку. 

Якщо офіційні доходи громадянина не дозволятимуть здійснити таку цінну покупку, то з неаргументованої суми необхідно буде заплатити 18% податку.

Українці платитимуть новий податок. Ілюстрація

Підтвердженням доходу можуть бути і амністовані заощадження.

Поки остаточного тексту законопроєкту немає. Проте так збираються ввести непрямий контроль доходу.

Зазначається, що законопроєкт не буде вводити новий податок. Проте з’явиться можливість запитати у громадян, звідки у них гроші на здійснення цінних покупок.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, які податки необхідно сплатити під час купівлі нерухомості.

Читайте також: в Україні підвищили податок на нерухомість.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас у Telegram та Viber.

Источник материала
Автор статьи
Цыбуля Надежда
Редактор новостей
Поделиться сюжетом