МЗС закликає українців негайно залишити Афганістан через наступ талібів
МЗС закликає українців негайно залишити Афганістан через наступ талібів

МЗС закликає українців негайно залишити Афганістан через наступ талібів

Після початку виведення американських військ рух «Талібан» перейшов у масштабний наступ по всій території Афганістану
Фото: ЕРА

У МЗС також радять українцям у разі загрози життю або здоров’ю невідкладно звертатися до посольства

Міністерство закордонних справ рекомендує громадянам України у зв’язку із загостренням безпекової ситуації в Афганістані утриматися від поїздок до цієї країни, а тим, хто перебуває там – негайно виїжджати. Про це йдеться у заяві на сайті МЗС.

«У зв’язку з ескалацією збройного конфлікту в Ісламській Республіці Афганістан Міністерство закордонних справ України наполегливо рекомендує громадянам України утриматися від будь-яких поїздок до Афганістану до стабілізації безпекової ситуації, а тим, хто продовжує перебувати в цій країні, - негайно залишити її територію», – йдеться у повідомленні.

У МЗС також радять українцям у разі загрози життю або здоров’ю, виникнення інших обставин, що вимагають негайного консульського реагування, невідкладно звертатися до посольства України в Республіці Таджикистан, до зони відповідальності якого належить Афганістан (телефон «гарячої лінії»: +992 900006520, електронна адреса: [email protected]) або на цілодобову «гарячу лінію» МЗС за номером телефону +38 044 238-16-57, електронна адреса: [email protected]

Нагадаємо, що Україна вивела військових з Афганістану, де вони брали участь у місії НАТО «Рішуча підтримка». Також останні 20 військових із контингенту, що раніше налічував понад 1100 осіб,вивела Німеччина.

Після початку виведення американських військ рух «Талібан» перейшов у масштабний наступ по всій території країни.

Напередодні в оточене талібами місто Мазарі-Шариф прибув президент Афганістану Втрата Мазарі-Шарифа означатиме повну втрату контролю над Північним Афганістаном, оплотом руху «Талібан».

12 серпня «Талібан» заявив про захоплення Кандагару – другого найбільшого міста Афганістану.

Того ж дня «Талібан» після Кандагару захопив третє за величиною місто Афганістану. Це столиця 11-ої провінції країни, що перейшла під контроль талібів за останні дні.

До слова, як заявив держсекретар США Ентоні Блінкен, Афганістан стане «державою-вигнанкою», якщо «Талібан» насильно візьме під свій контроль країну і не поважатиме права свого народу.

За повідомленням ООН, у травні та червні 2021 року було вбито або поранено майже 2400 мирних жителів Афганістану, що є найбільшим показником за ці два місяці з моменту початку обліку у 2009 році.

Внаслідок авіаударів американських бомбардувальниківB-52 на півночі Афганістану загинули понад 200 бойовиків.

Источник материала
loader
loader