Компанія Джеффа Безоса подала до суду на NASA через контракт агентства зі SpaceX
Компанія Джеффа Безоса подала до суду на NASA через контракт агентства зі SpaceX

Компанія Джеффа Безоса подала до суду на NASA через контракт агентства зі SpaceX

Космічна компанія Джеффа Безоса Blue Origin подала скаргу до федерального суду на NASA, продовжуючи протестувати проти того, що агентство нібито помилково уклало вигідний контракт зі SpaceX Ілона Маска на початку цього року.

«Цією скаргою ми ставимо під сумнів незаконну і неналежну оцінку пропозицій, поданих в NASA», – написали юристи Blue Origin в матеріалах судової справи.

Позов знаменує собою наступний крок у спробі компанії добитися скасування рішення NASA. Представник Blue Origin підтвердив подання позову, додавши в заяві CNBC, що компанія намагається «виправити недоліки, виявлені в системі приземлення людей NASA».

«Ми твердо переконані в тому, що проблеми, виявлені в цій закупівлі, і її результати повинні бути переглянуті, щоб відновити справедливість, створити конкуренцію і забезпечити безпечне повернення Америки на Місяць», – сказав Blue Origin.

Подання позову Blue Origin в суд надійшло через пару тижнів після того, як Рахункова палата уряду США відхилила протест компанії Безоса і підтримала рішення NASA.

***

У липні Безос заявив, що Blue Origin відмовиться від виплат з боку NASA на суму в $2 млрд в обмін на контракт на розробку і створення місячного посадкового модуля.

У квітні 2021 року SpaceX отримала контракт на $2,9 млрд за підсумками перемоги в тендері, в якому також брали участь Dynetics і Blue Origin.

Зазначається, що конкуренти опротестували перемогу компанії Ілона Маска.

Blue Origin, яка просила за контракт $5,99 млрд, заявила, що NASA оголосило про скорочення бюджету програми і не дозволило їй переглянути заявку.

Через протест конкурентів у травні 2021 року NASA призупинило контракт зі SpaceX.

Источник материала
loader
loader