19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
На Алеї Небесної Сотні встановили інсталяцію з атрибутами «радянського побуту». Кличко заявив про «95 квартал на місці розстрілів»
На Алеї Небесної Сотні встановили інсталяцію з атрибутами «радянського побуту». Кличко заявив про «95 квартал на місці розстрілів»

На Алеї Небесної Сотні встановили інсталяцію з атрибутами «радянського побуту». Кличко заявив про «95 квартал на місці розстрілів»

У вівторок, 17 серпня, на місці розстрілів в лютому 2014 року активістів Майдану почали встановлювати інсталяцію з атрибутами радянського побуту. Зокрема, встановили стіни «радянської квартири», а також макети автоматів з газованою водою, які були популярні у містах СРСР у 1960-80-ті роки.

Олександр Погребиський/Facebook

На місці кореспонденту «Української правди» повідомили, що інсталяція встановлена до зйомок проєкту до Дня Незалежності і зображає епоху початку 1990-х років. Робота нібито тривала за прямою вказівкою президента Володимира Зеленського.

Така інсталяція на Алеї Героїв Небесної сотні викликала різку критику у соцмережах та політикумі.

Мер Києва Віталій Кличко у Telegram заявив, що «місто не видавало жодних дозвільних документів на подібні перформанси».

За словами Кличка, організацією відзначення Дня Незалежності, зокрема, концепцією та декораціями для святкових заходів опікується Офіс президента.

Однак, розпорядженням КМДА до відзначення 30-річчя Незалежності України на Алеї Героїв Небесної сотні передбачене тільки покладання квітів.

«Я вважаю, що на місці, де загинули українські патріоти, не доречні символи ностальгії за Радянським Союзом», – написав Кличко.

Пізніше очільник столиці особисто приїхав на Алею Небесної Сотні і назвав інсталяцію «бардаком», яка паплюжить пам’ять загиблих активістів Майдану.

«Якийсь 95-й квартал влаштовувати тут ми не дозволимо. На цьому місці загинули патріоти. Я був одним з людей, які були на цьому місці. І це місце святе. На цьому місці загинули люди. Ніяких погоджень на встановлення цього "бардака" ми не давали… Зараз даю доручення благоустрою це все прибрати. Тому що це зневага до людей, які віддали життя», цитує Кличка ВВС News Україна.

В Офісі президента «Детектору медіа» повідомили, що не були замовником цих зйомок, заявивши, що це сфера відповідальності оргкомітету при Кабміні, який є організатором всіх святкових заходів до Дня Незалежності.

Після заяви Кличка про те, що інсталяцію приберуть, активісти спробували її знести самостійно.  Зокрема, представники «Національного корпусу», не дочекавшись виконання рішення мера Києва Кличка про демонтаж конструкцій комунальниками, почали їх трощити самостійно.

В результаті на місце прибули спецпризначенці.  За різними даними, затриманих від трьох до шести людей.

Олександр Рудоманов/Facebook

Представники праворадикальної організації «Національний корпус», не дочекавшись виконання рішення мера Києва Кличка про демонтаж конструкцій комунальниками, почали їх трощити. В результаті на місце прибув полк особливого призначення і сталися сутички.

Відео: Сергій Нужненко pic.twitter.com/hAz6VBAY2D

— Радіо Свобода (@radiosvoboda) August 17, 2021

Олександр Рудоманов/Facebook

Речник президента України Сергій Никифоров назвав всю ситуацію навколо інсталяції «наслідком маніпуляцій» і заперечив, що вона мала на меті «провокування ностальгії за СРСР».

«Це зовсім не про те. Це декорації до телевізійної трансляції на День незалежності. Там є всі епохи, через які Україна пройшла до власне Дня незалежності. Там є козацька доба, за задумом мала бути царська доба, Друга світова війна», – цитує Никифорова ВВС News Україна.

Никифоров наголосив, що це були тимчасові конструкції і біля них не планували жодних масових заходів.

«Там мала пройти людина з телекамерою і все… Це просто елемент трансляцій. Чи були дозволи, чи ні - зараз будемо з'ясовувати. Це точно не до Офісу президента, отак технічні моменти, це організаційний комітет. Ідея - так, це Офіс президента, в розробці ідеї Офіс президента бере участь», – додав Никифоров.

Речник також натякнув, що мер Кличко «дуже швидко туди прибув і скористався цією ситуацією в своїх політичних цілях».

Нагадаємо, що у Кличка з 2019 року триває протистояння з Офісом президента, ОП періодично натякає на можливість прибрати Кличка з посади керівника КМДА і залишити лише з повноваженнями київського міського голови.

Фото: Радіо Свобода

Теги по теме
Новости Инфопространство
Источник материала
Поделиться сюжетом