Компанія Безоса подала позов проти NASA через контракт на $2,9 млрд зі SpaceX
Компанія Безоса подала позов проти NASA через контракт на $2,9 млрд зі SpaceX

Компанія Безоса подала позов проти NASA через контракт на $2,9 млрд зі SpaceX

Раніше NASA надало контракт на будівництво місячного модуля SpaceX, відмовивши Blue Origin.

Аерокосмічна компанія Blue Origin, яку очолює засновник Amazon Джефф Безос, судиться з NASA через контракт зі SpaceX Ілона Маска на будівництво космічного модуля для висадки астронавтів на Місяць.

Про це повідомляє CNBC.

У позові, поданому до федерального суду США у понеділок, 16 серпня, юристи Blue Origin заявили про "незаконну та неналежну оцінку пропозицій з боку NASA".

"Ми твердо переконані у тому, що проблеми, виявлені в цій закупівлі, і її результати повинні бути вирішені, щоб відновити справедливість, створити конкуренцію і забезпечити безпечне повернення Америки на Місяць", - вказали в компанії Безоса.

Тим часом у NASA розповіли, що "офіційні особи космічного агентства в даний час вивчають деталі цієї справи".

Як повідомлялося, у квітні американське космічне агентство надало контракт на 2,9 мільярда доларів компанії Ілона Маска SpaceX, відмовивши корпорації Безоса.

У NASA цей крок пояснили, зокрема, браком фінансування, вказавши, що з очікуваних від Конгресу 3,3 млрд доларів отримали на будівництво посадкового модуля на Місяць лише 850 млн доларів.

Blue Origin Джеффа Безоса та оборонна компанія Dynetics оскаржили обрання переможця в Головному контрольному управлінні США (GAO), яке, однак, підтримало рішення NASA.

Представники компанії Безоса, зокрема, заявляли, що рішення NASA розширить "монополістичний" контроль SpaceX в освоєнні космосу.

Контракт NASA є частиною програми Artemis ("Артеміда"), в межах якої в 2024 році планується повернення американських астронавтів на Місяць і проведення досліджень в районі його Південного полюса, де, як очікується, мають бути запаси води у вигляді льоду.

Як вказує NASA, ці ресурси стануть ключовими для тривалих місячних місій, а також зможуть забезпечувати дослідження далекого космічного простору.

Нагадаємо, що у 1969-1972 роках на Місяці побували 12 американських астронавтів. Відтоді люди не були на супутнику Землі. 

Новини світу: як минув космічний політ Джеффа Безоса

Новини світу: як минув космічний політ Джеффа Безоса
Источник материала
loader
loader