Державний Прапор України: історія появи, значення та символіка
Державний Прапор України: історія появи, значення та символіка

Державний Прапор України: історія появи, значення та символіка

23 серпня в Україні відзначають День Державного Прапора. У цей день 1991 року жовто-синій прапор України, яким ми його знаємо сьогодні, уперше внесли в сесіну залу Верховної Ради.

День Державного прапора в Україні святкують 23 серпня, тому що саме в цей день 30 років тому Верховна Рада прийняла указ, яким заборонила діяльність єдиної легальної в Радянському Союзі партії — комуністичної (КПРС). Тоді ж група депутатів вперше в історії України внесла в парламент жовто-синій стяг, який офіційно став Державним Прапором України. 

Державний Прапор України: звідки він прийшов

Як говорить історія, уперше жовто-синій прапор замойорів у повітрі, коли 26 квітня 1989 року у Львові проходив мітинг, на якому згадували роковини Чорнобиля. Тоді один із активістів на площі Ринок (говорять, що звали його Юрко Волощак) підняв прапор. Його пошила Галина Дмитришин — українська художниця. Також вона додала до прапора й тризуб. 

Однак також є свідчення, що ще в 1848 році над ратушею у Львові вже вивішували жовто-синій прапор. Словом, історія цього символу української державності довга і заплутана. 

23 серпня - День Державного Прапора України

Чому такі кольори на прапорі

Однак реальна історія прапора набагато складніша й довша, оскільки кольори, які використані на ньому,здавна символізували Київську державу, навіть до того, як похрестили Русь. Ці барви вибрані не випадкво, адже усі бачать, проїжджаючи Україною, поля з пшеницею, степи, наприклад, та блакитне небо над ними. 

Уже в XVIII столітті українські козаки активно використовували подібний прапор. Тмк, вони брали блакитне полотнище і жовтою фарбою могли лишати на ньому хрести, образи святих, які б захищали козаків, тощо. 

Жовто-синій український прапор

Загалом український прапор символізує одвічне прагнення нашого народу бути вільним, а також жити в мирі. Також він уособлює багатства нашої країни. 

Нагадаємо, раніше портал MY.UA повідомляв, що до 30-річчя Незалежності України Нацбанк випустив нові гроші.

Також портал MY.UA писав, що День Незалежності цьогоріч ще до його настання не обійшовся без скандалів - сцену для святкування встановили на братській могилі.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

Источник материала
Автор статьи
Екатерина Кукиб
Журналист
Поделиться сюжетом