6 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Володимир Зеленський "провалив" останні переговори з канцлером Німеччини Ангелою Меркель
Володимир Зеленський "провалив" останні переговори з канцлером Німеччини Ангелою Меркель

Володимир Зеленський "провалив" останні переговори з канцлером Німеччини Ангелою Меркель

Як відомо, 22 серпня в рамках свого прощального візиту українську столицю відвідала канцлер Німеччини Ангела Меркель.

Спільний брифінг німецького політика з президентом України Володимиром Зеленським дав зрозуміти, що не всі обговорення глав двох держав мали вдалий результат для української сторони, пише "Телеграф", посилаючись на висновки генерала армії України, екс-голови зовнішньої розвідки України Миколи Маломужа.

Позиція Німеччини по відношенню до України

За словами Маломужа, країни Заходу, як і представники Німеччини вже визначили свою концепцію щодо України і глобальних інтересів ЄС, США і РФ. Генерал зазначив, що Меркель продемонструвала українській стороні свої меседжі про існування якогось прогресу в питанні транзиту газу РФ через Україну, а також про готовність ЄС ввести санкції проти Росії за невиконані зобов'язання по відношенню до України. Однак головне повідомлення, яке варто винести з візиту Меркель, - про те, що "Північний потік-2" добудовують і він буде функціонувати у вигляді основного стратегічного шляху поставок газу в ЄС, як і "Північний потік-1".

Меркель донесла низку меседжів Зеленському

З цієї причини Маломуж називає останній приїзд до Києва Меркель як канцлера Німеччини своєрідним візитом ввічливості і спробою заспокоїти Україну. Мовляв, в ЄС відстоюють інтереси України і по газу, і по Донбасу.

Генерал вважає, що Меркель показала, що та формула, яку ініціювали представники нормандської четвірки, обговорюючи врегулювання конфліктної ситуації на Донбасі, повинна працювати. Цей меседж канцлер 20 серпня донесла Путіну, а 22 серпня – і Зеленському.

За словами Миколи Маломужа, у вирішенні проблеми конфлікту на Донбасі німецька сторона використовує ту ж схему, що і по "Північному потоку-2". Нібито, Путін згоден з необхідністю виконання Мінських угоді, але при цьому звинувачує в їх порушенні саме Україну, а Меркель, яка ніби як підтримує територіальну цілісність і суверенітет нашої держави, включно з питаннями Донбасу і Криму, на конкретику так і не перейшла.

Зеленський на зустрічі з Меркель: що не так?

Володимир Зеленський робив спроби закликати Меркель до якихось конкретних програм, які повинні підтримати сторони Німеччини, Франції та інших країн-учасниць нормандського формату. Але на практиці, за словами генерала, нічого у президента не вийшло.

Зеленський не зміг домогтися позитивного результату від переговорів з Меркель

В ході обговорення інших тем по частині допомоги по лінії безпеки Меркель була все настільки ж неконкретною, тоді як Зеленський чекав прориву в питаннях енергетичної сфери, системи безпеки і поставок озброєння, у фінансуванні проектів. Однак в результаті президент отримав одні обіцянки.

Також Маломуж зазначив, що Зеленський, розуміючи, що Меркель незабаром покине посаду канцлера, висловлював ряд жорстких меседжів, без побоювання зіпсувати з нею відносини. Але в даній ситуації, на думку експерта, потрібна була не критика, А пропозиції своїх моделей, конкретних проєктів.

"Тоді б в України була дійсно сильна позиція", - констатував Микола Маломуж.

Раніше MY.UA повідомляв, що Володимир Зеленський піде на другий термін.

Також ми розповідали про те, що Володимир Зеленський презентував план святкування Дня Незалежності.

Щоб не пропустити найцікавіші новини читайте нас в Telegram і Viber.

Источник материала
Автор статьи
Екатерина Танчик
Редактор новостей
Поделиться сюжетом