Літо в Україні ставатиме тільки спекотнішим, що призведе до катастрофи
Літо в Україні ставатиме тільки спекотнішим, що призведе до катастрофи

Літо в Україні ставатиме тільки спекотнішим, що призведе до катастрофи

Погода в літній період в Україні ставатиме все більш спекотною, що в підсумку, швидше за все, спричинить незворотні зміни в екологічних системах.

Відповідну інформацію повідомила експерт-кліматолог, заввідділом прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух "Главреду".

Як змінюється літня метеоситуація в Україні 

За словами експерта, влітку 2021 року в Україні, відповідно до показників останніх 30 років, температура повітря стала на 1,5 градуса вищою, ніж та, яка спостерігалася в країні в період з 1960 по 1990 роки.

Літо 2021 року в Україні виявилося більш спекотним, ніж в останні 30 років

Як приклад Балабух привела серпень 2021 року, який виявився набагато теплішим, ніж відповідні періоди останніх десятиліть, які, як зазначила кліматолог, були найспекотнішими. Так, протягом нинішнього серпня повітря прогрівається на 1, а то і на 2 градуси більше, ніж це спостерігалося протягом останнього літнього місяця з 1991 по 2020 роки.

Згідно з поясненням експерта, причиною підвищення температури повітря в Україні є діяльність людей і кількість викидів парникових газів.

За її словами, в тому випадку, якщо цей фактор доповниться ще й підвищенням активності сонця, температурні стовпці можуть поповзти вгору і до середини 21 століття повітря може стати тепліше в Україні на близько 1,5 градуса, якщо порівнювати зі значенням початку цього століття.

До чого може привести загальне підвищення температури повітря влітку?

Як розповіла експерт, підвищення температури на два градуси і більше призведе до незворотних змін в екосистемах.

Підвищення температури повітря вплине на екосистему

Так, згідно з прикладом, наведеним Балабух, коли в 2020 році показник середньої річної температури був вище кліматичної норми на 2,8 градуси, в Україні практично не було зими, був відсутній сніговий покрив, у зв'язку з чим виникли проблеми з водопостачанням. Тоді в країні була велика посуха, а потім на Заході країни спостерігалися повені. Пізніше країна зіткнулася з масштабними пожежами через високу температуру і брак опадів.

Все це, за словами кліматолога, пов'язано з підвищенням температури повітря на 2 градуси і більше.

Нагадаємо, що у серпні очікуються геомагнітні бурі.

Також портал MY.UA повідомляв, що Хмельницький "поплив" через негоду.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

Источник материала
Автор статьи
Екатерина Танчик
Редактор новостей
Поделиться сюжетом