Конфлікт в Афганістані: біля аеропорту Кабула стався вибух
Конфлікт в Афганістані: біля аеропорту Кабула стався вибух

Конфлікт в Афганістані: біля аеропорту Кабула стався вибух

Вибух біля аеропорту Кабула. Щонайменше двоє людей загинули, кілька десятків поранено. За словами очевидців, прогриміло біля воріт летовища, потім зчинилася стрілянина. Інцидент стався в натовпі афганців, які намагалися потрапити на територію аеропорту.

Про високу ймовірність теракту від самого ранку попереджали представники США, Великої Британії та Австралії. Вони закликали своїх громадян триматися подалі від летовища. А спецслужби поділилися інформацією, що атаку готують бойовики угруповання "Ісламська держава".

В аеропорту Кабула один за одним злітають та сідають військово-транспортні літаки. Іноземні держави поспішають евакуювати якомога більше людей. Рятувальна місія може зупинитися будь-якої хвилини - через імовірні теракти, які можуть влаштувати бойовики угруповання "Ісламська держава".

Про таку загрозу сьогодні заявили Сполучені Штати, Велика Британія та Австралія. І закликали своїх громадян не наближатися до аеропорту.

Джеймс Хіппі, заступник міністра оборони Великої Британії:

Я не можу вдаватися в деталі, але звіти, які ми отримували протягом тижня, свідчать, що в Кабулі дуже висока ймовірність теракту. Тому ми були змушені змінити інструкції та порадити людям триматися подалі від аеропорту і чекати подальшої інформації в безпечному місці.

Через загрозу теракту - евакуаційні польоти вже припинили Бельгія та Данія. Останній французький військовий літак забере людей завтра, німецький - сьогодні ввечері.

Західні країни вже домовляються з талібами про вивезення людей з Афганістану після завершення евакуації. Німецькі дипломати, наприклад, повідомили, що таліби пообіцяли випускати людей з країни комерційними рейсами. Як іноземців, так і громадян Афганістану, у яких будуть відповідні документи.

Таку саму обіцянку отримав і Вашингтон. Наразі в Афганістані залишається ще приблизно тисяча американців.

Ентоні Блінкен, державний секретар:

Немає крайнього терміну, коли ми перестанемо допомагати громадянам США, які досі залишаються в країні, та афганським партнерам, які працювали з нами багато років і хочуть виїхати. Ми докладатимемо зусиль і після 31 серпня. "Талібан" узяв на себе зобов'язання дозволити і гарантувати безпечний виїзд цих людей.

Чи виконають таліби це зобов'язання - велике питання. Тиждень тому "Талібан" пообіцяв гарантувати права жінок на освіту та працю. А напередодні представники руху наказали їм залишатися вдома і не виходити на роботу. Тимчасово. Допоки всі бійці, які контролюють правопорядок на вулицях, не усвідомлять, що жінок не можна переслідувати та ображати.

Теги по теме
США война Афганистан Актуальные события аэропорт
Источник материала
loader
loader