Близько 30-ти українських медіа видалили новину про ДТП з участю «слуги народу» Трухіна
Близько 30-ти українських медіа видалили новину про ДТП з участю «слуги народу» Трухіна

Близько 30-ти українських медіа видалили новину про ДТП з участю «слуги народу» Трухіна

Близько 30-ти українських медіа видалили повідомлення про дорожно-транспортну пригоду з участю народного депутата від «Слуги народу» Олександра Трухіна. 

Аварія сталася 23 серпня, о 15:45 на Бориспільській трасі поблизу Київа. Видання ІА «Центр новин» з посиланням на очевидців повідомляло, що Олександр Трухін за кермом «Audi» не дотримався безпечної дистанції і на великій швидкості здійснив наїзд на автомобіль «Ford», який у свою чергу протаранив автомобіль «Daewoo».

За даними свідків, Трухін мав ознаки алкогольного сп'яніння, але офіційного підтвердження цьому немає. У Нацполіції факт ДТП підтвердили, але імен учасників не назвали.  

Внаслідок ДТП тілесні ушкодження отримали шестеро людей, серед яких двоє дітей, а також голова комітету арбітрів федерації футболу України Лучано Лучі та його помічник. В українській федерації футболу повідомили, що Лучі та його помічник Роман Лишень перебувають в одній із київських лікарень.

Новину про ДТП одразу опублікували десятки українських медіа, однак протягом наступних кількох днів, без пояснень, ЗМІ почали видаляти повідомлення про ДТП, або ж змінювати їх таким чином, що згадок про Трухіна не залишалося.

Зокрема, це наступні інформаційні ресурси:

Футбол 24UA-FootballIsport, Meta-Ratings, 1927.kiev.ua, Динамо Киев от Шурика УНИАНSport.ua , Football.ua, СегодняАнтикорГлавком, УННАргументы иФактыComments.ua, Depo.ua, ВестиФактыТСНОбозревательТелеграфГордон, Комсомольская правда в Украине, ФразаАргумент,NewsWeek, Вести-UA, BigmirУкраїнські новиниГолос.UAГлавкРезонансСудебно-юридическая газета.

Шефредакторка вищезгаданого видання  ІА «Центр новин» Ольга Вітак так само повідомила, що їй на пошту прийшли «листи щастя» з невідомої адреси. В них «на комерційній основі» пропонується видалити матеріал про ДТП за участі Трухіна. 

За даними спортивного журналіста та кореспондента автопроєкту Зупини_Лося Костянтина Андріюка, за видалення новини про Трухіна сайтам пропонували щонайменше 200 доларів, у залежності від розкрученості видання.

29 серпня в ефірі телеканалу Kyiv LIVE показали сюжет з місця ДТП за участю Трухіна, автор відео стверджує, що «за словами потерпілих, аварію спровокував Трухін»​. Трухін дійсно з'являється у кадрі декілька разів, однак його коментарів у сюжеті нема.

Журналістка Альона Романюк помітила, що матеріал пробув на YouTube-каналі Kyiv LIVE пів години, після чого був видалений.  

Однак журналіст Олексій Братущак зміг знайти сюжет за допомогою сервісу  Megogo та опублікував його на своїй сторінці у Facebook. Наразі це єдине відео, яке є у відкритому доступі і яке доводять, що народний депутат Трухін був на місці аварії.

Офіційних коментарів щодо участі нардепа «Слуги народу» Трухіна наразі немає.  

«Детектор медіа» намагатиметься взяти коментарі у редакцій, які видаляли повідомлення про ДТП, або ж змінювати їх.

За даними ZN.ua, Трухін є впливовим членом команди президента Зеленського, він присутній у списку української делегації, яка вирушить до Вашингтону разом із Володимиром Зеленським.

Спікер Палати представників Ненсі Пелосі вважає включення Трухіна в делегацію «недоречним».

«Водіння в стані алкогольного або наркотичного сп'яніння є серйозним правопорушенням, і такі люди не можуть бути включені до складу делегації найвищого рівня. Києву слід уникати послуг Олександра Трухіна хоча б до повного, прозорого і всебічного розслідування», – цитує Пелосі ZN.ua.

Фото: Костянтин Андріюк/Facebook

Теги по теме
Новости ДТП Слуга народу Инфопространство
Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны