Світ може залишитися без кави вже зовсім скоро
Світ може залишитися без кави вже зовсім скоро

Світ може залишитися без кави вже зовсім скоро

У зв'язку з локдауном в найбільшому місті і порту В'єтнаму Хошиміні виникли серйозні проблеми з постачанням кави в усі країни світу.

Подробиці про це повідомляє онлайн-ресурс BBC.

Про що йде мова?

Повідомляється, що для цього експортного хаба на південному сході Азії суворо обмежені пересування людей і транспортування вантажів у зв'язку зі стрімким поширенням штаму "Дельта".

З цієї причини В'єтнам, як провідний виробник кави сорту робуста, використовуваного при виготовленні розчинної кави і для ряду видів еспресо, в 2021 році вже підвищив оптову ціну на зерно цього сорту на 50%.

Оптові ціни на каву сорту робуста зросли на 50%

Також у зв'язку з дією локдауну в Хошиміні компанії-експортери вимушено призупинили відправки своїх товарів, включно з кавою, в інші країни світу.

До того ж, у експортерів виникли труднощі через брак контейнерів і зростання тарифів на фрахт суден.

Але ж порт - чи не найважливіша ланка в торговому ланцюзі між Китаєм і ЄС.

На тлі того, що відбувається, представники В'єтнамської асоціації компаній-виробників кави і какао разом з іншими експортерами звернулися до уряду держави з вимогами послабити обмеження для запобігання подальших проблем з поставками і пов'язаних з цим збитками.

Інші проблеми в світі, які негативно відбиваються на поставках кави

Варто визнати, що обмеження в Хошінімі є далеко не найстрашнішою проблемою, з якою зіткнулися представники світової кавової індустрії за останній час.

Так, в Бразилії, яку по праву вважають найбільшим виробником арабіки вищого сорту, посуха і критично низькі температури негативно відобразилися на врожаї.

У Бразилії посуха і морози негативно вплинули на врожай кави

Найсильніші з 1994 року морози в цій державі призвели до стрибка ціни на необсмажені зерна кави до найвищої позначки за семирічний період.

Як повідомляють місцеві ЗМІ, заморозки були такої сили, що деякі фермери будуть змушені зайнятися пересаджуванням кавових дерев. Отже, чекати колишнього рівня виробництва не варто раніше, ніж через три роки.

Раніше MY.UA писав, що ціни зростуть по всьому світу: до чого потрібно готуватися.

Також ми розповідали про те, що можна було купити за 10 гривень у 90-ті і сьогодні. 

Щоб не пропустити найцікавіші новини читайте нас в Telegram і Viber.

Источник материала
Автор статьи
Екатерина Танчик
Редактор новостей
Поделиться сюжетом